De ce se opresc găinile din ouat? (1)

  • Găini

Cunoașteți următoarea situație? Mulțimea de găini este veselă. Păsările cloncăne de dimineață până seara, sunt vizibil fericite, depun ouă de casă proaspete în fiecare zi. Până într-o zi în care intrați dimineața în coteț și nu găsiți nimic. Nici măcar un singur ou. În momentul imediat următor vă întrebați în gând ce se întâmplă. De ce nu au apărut ouă noi? Ce este în neregulă cu înaripatele?

Există mai multe cauze pentru care găinile ajung să nu mai depună ouă. Este sarcina fiecărui crescător în parte să înțeleagă de ce și să încerce să remedieze situația. Poate dura chiar și câteva luni până ce găinile revin la fel de productive.

Cauze comune pentru care găinile nu mai depun ouă

Sunete puternice

Sunetele puternice care se aud din senin, precum tunetele sau sirenele pot provoca stopatul ouatului la găini. Este recomandat să acordați atenția corespunzătoare acestor situații, pentru a nu risca apariția altor probleme la găinile care au devenit stresate.

Prezența prădătorilor

Prădătorii care urmăresc sau hărțuiesc găinile din curte pot speria păsările, mai ales dacă episoadele acestea sunt repetate. Câinii, pisicile sau rozătoarele, chiar și copiii pot fie văzuți ca potențiale pericole de găini. De exemplu, găinile pot fi speriate de moarte de un câine care latră insistent sau care le urmărește. Este important să învățați cum să protejați înaripatele de prădători.

Alimentația

Ați uitat să le oferiți mâncare ieri? Apa din vase este prea caldă sau a înghețat, în funcție de anotimp? Nu mai au mâncare în hrănitori? Fără să vă dați seama, le-ați schimbat tipul de furaje de pe o zi pe alta? Toate aceste situații pot agita găinile. Astfel, vă recomandăm să analizați cu atenție și această posibilă cauză pentru stoparea ouatului.

Lumina

Păsările sunt destul de sensibile la sursele de lumină. Schimbarea bruscă de durată a zilei (implicit a luminii naturale) este o problemă des întâlnită la găinile care nu mai depun ouă. Dacă perioadă în care păsările au parte de lumină este scurtată din senin, corpul lor poate înțelege că a venit toamna și trebuie să își conserve energia pentru lunile reci care urmează. Pe de altă parte, expunerea prelungită la lumină poate duce la depunerea unor ouă prea mari, care vor cauza prolapsul.

Voi ce sfaturi aveți pentru crescătorii de găini care se confruntă cu această problemă?

About the Author: