12 iunie 2018

De ce este important calciul pentru găini și ouă?

Dacă înțelegem importanța administrării calciului la găini, ne este mai ușor să creștem păsări sănătoase și să obținem o producție de ouă pe măsură. Deficitul de calciu este vizibil mai ales la găinile care depun ouă și se măsoară prin calitatea, nu foarte ridicată, a ouălor. Mai ales în timpul verii, când temperaturile sunt ridicate, este important să suplimentăm, dacă este necesar, cantitatea de calciu pe care o ingerează zilnic prietenele noastre înaripate.

Pentru a explica mai concret, o găină ouătoare are nevoie zilnic de o doză de 4-5 grame de calciu. De regulă, cea mai mare parte din doza zilnică (aproximativ 4 grame) este luată de o pasăre în primele ore ale zilei, iar restul va fi administrată în timpul rămas, în funcție de apetit și de modul în care le oferim prietenelor înaripate hrana.

Din doza de 4000 – 5000 miligrame, aproximativ 500 miligrame sunt pierdute în fecale. Alte 400 miligrame vor fi eliminate prin urină, iar aproximativ 100 miligrame vor ajunge în oase. Așadar, în funcție de doza zilnică de calciu, aproximativ 3000-40000 miligrame vor rămâne pentru depunerea ouălor. Din cantitatea menționată anterior, 2000 miligrame de calciu sunt rezervate pentru coajă, iar ce rămâne pentru albuș și gălbenuș.

Când este bine să suplimentăm doza de calciu?

  • Cele mai multe găini încep să depună ouă la vârsta de 20-21 de săptămânii. Astfel, putem să le oferim supliment de calciu începând cu săptămâna 18;
  • Nu suplimentați doza de calciu mai repede de 18 săptămâni, pentru că rinichii puilor pot fi afectați;
  • Găinile care nu depun ouă și cocoșii nu au nevoie de calciu suplimentar, își vor lua doza necesară din hrana zilnică.

Surse suplimentare de calciu

  1. Cea mai bună sursă de calciu pentru ouătoare este spărtura de scoici, pentru că este cel mai ușor de asimilat. Pe lângă calciu, conține o mulțime e minerale și are rol mecanic în digestie, contribuind la sfărâmarea grăunțelor în pipotă;
  2. O alta sursă (mai puțin valoroasă) este coaja de ou. Administrarea de coji de ouă la găini este însă periculoasă pentru că poate încuraja găinile la consumul propriilor ouă;
  3. A treia sursă în ordinea beneficiilor este carbonatul de calciu, disponibil la un preț accesibil.
Sursă foto

De ce este important calciul pentru găini și ouă?

Dacă înțelegem importanța administrării calciului la găini, ne este mai ușor să creștem păsări sănătoase și să obținem o producție de ouă pe măsură. Deficitul de calciu este vizibil mai ales la găinile care depun ouă și se măsoară prin calitatea, nu foarte ridicată, a ouălor. Mai ales în timpul verii, când temperaturile sunt ridicate, este important să suplimentăm, dacă este necesar, cantitatea de calciu pe care o ingerează zilnic prietenele noastre înaripate.

Pentru a explica mai concret, o găină ouătoare are nevoie zilnic de o doză de 4-5 grame de calciu. De regulă, cea mai mare parte din doza zilnică (aproximativ 4 grame) este luată de o pasăre în primele ore ale zilei, iar restul va fi administrată în timpul rămas, în funcție de apetit și de modul în care le oferim prietenelor înaripate hrana.

Din doza de 4000 – 5000 miligrame, aproximativ 500 miligrame sunt pierdute în fecale. Alte 400 miligrame vor fi eliminate prin urină, iar aproximativ 100 miligrame vor ajunge în oase. Așadar, în funcție de doza zilnică de calciu, aproximativ 3000-40000 miligrame vor rămâne pentru depunerea ouălor. Din cantitatea menționată anterior, 2000 miligrame de calciu sunt rezervate pentru coajă, iar ce rămâne pentru albuș și gălbenuș.

Când este bine să suplimentăm doza de calciu?

  • Cele mai multe găini încep să depună ouă la vârsta de 20-21 de săptămânii. Astfel, putem să le oferim supliment de calciu începând cu săptămâna 18;
  • Nu suplimentați doza de calciu mai repede de 18 săptămâni, pentru că rinichii puilor pot fi afectați;
  • Găinile care nu depun ouă și cocoșii nu au nevoie de calciu suplimentar, își vor lua doza necesară din hrana zilnică.

Surse suplimentare de calciu

  1. Cea mai bună sursă de calciu pentru ouătoare este spărtura de scoici, pentru că este cel mai ușor de asimilat. Pe lângă calciu, conține o mulțime e minerale și are rol mecanic în digestie, contribuind la sfărâmarea grăunțelor în pipotă;
  2. O alta sursă (mai puțin valoroasă) este coaja de ou. Administrarea de coji de ouă la găini este însă periculoasă pentru că poate încuraja găinile la consumul propriilor ouă;
  3. A treia sursă în ordinea beneficiilor este carbonatul de calciu, disponibil la un preț accesibil.
Sursă foto