Curățarea găinațului la puii de o zi

  • Găinaț de pui

Una dintre cele mai întâlnite probleme ale puilor de o zi este reprezentată de blocarea orificiului anal și imposibilitatea eliminării găinațului. Din fericire, chiar dacă problema pare delicată, este destul ușor de tratat. Această situație este cel mai des întâlnită la puii de o zi și apare din cauza stresului sau a schimbării de temperatură.

Cum apare această problema? Excrementele sunt blocate în orificiul anal al puilor, iar aceștia se află în imposibilitatea de a elimina găinațul. Situația trebuie tratată cu maximă atenție în cel mai scurt timp, deoarece există chiar riscul ca puii afectați să moară.

În momentul în care ați intrat în posesia puilor de o zi, este recomandat să verificați dacă micuții elimină găinațul. Dintre toate probleme de sănătate la care sunt predispuși puii de o zi, aceasta este probabil cel mai ușor de tratat.

TRATAMENT 

După ce ați instalat puii de o zi în adăpost, verificați-i unul câte unul și curățați ușurel găinațul întărit din zona orificiului anal, folosind un tampon de bumbac înmuiat în apă călduță sau o cârpă înmuiată. Continuați să îi verificați pentru câteva zile. În cazul în care observați că problema este prezentă, puteți să curățați puii chiar și de mai multe ori pe zi.

Pentru că puișorii nu sunt capabili să își regleze singuri temperatura corpului și se pot răci foarte ușor, mai mult ca sigur nu vă doriți să le udați puful mai mult decât este necesar. Din acest motiv, recomandăm utilizarea tampoanelor de bumbac, pentru a reduce zona care va fi umezită când îndepărtați găinațul blocat.

PREVENȚIE 

Încercați să adăugați puțin mălai sau fulgi de ovăz în furajele speciale pentru pui, pentru a preveni problema blocării orificiului anal. De asemenea, dacă le oferiți orice altă hrană pe lângă furaje, este recomandat ca puișorii să primească și grit. Puii sunt predispuși la diaree, iar acest lucru accentuează problema expusă în acest articol. Asigurați-vă că așternutul este uscat în permanență și schimbați-l dacă este cazul, pentru a evita contaminarea cu bacterii.

Important! În primele 5 zile de viață, puteți folosi Jolomix în apa de băut a puișorilor, pentru întărirea sistemului imunitar și chiar a digestiei (2,5 mililitri la un litru de apă). A doua administrare (2 mililitri la 2 litri de apă) se va realiza în intervalul 21 zile – 25 zile.

Voi ați avut această problemă cu puii de o zi? Povestiți-ne despre experiențele voastre la secțiunea de comentarii.

About the Author: