Cum stimulăm desclocirea la găini?

  • Găină care clocește ouă

Dacă aveți mai multe găini în mulțimea de păsări, șansele sunt foarte mari ca măcar una dintre ele să înceapă procesul de clocire. Transformarea unei găini în cloșcă este realizată în momentul în care o găină decide că dorește să se așeze pe ouă și să stea acolo mai mult vreme, în timp ce consumă mai puțină hrană și apă, iar temperatura corpului este mai ridicată. Pentru crescătorii de păsări care își doresc de la prietenele lor  înaripate să clocească ouăle fertile, acest lucru nu este o problemă.

În acest caz va trebui să vă asigurați că accesul păsărilor la apă și mâncare este facil, de regulă prin poziționarea unor mici hrănitori și adăpători în apropierea cuibarelor în care se află cloșca sau cloștile.

În schimb, pentru crescătorii care doresc doar ouă pentru consum, o cloșcă le poate da bătăi de cap. Schimbarea comportamentului la găinile care au început să clocească vă va ajuta să fiți siguri că păsările se hrănesc când le este foame și beau apă când le este sete. De asemenea, găinile care clocesc au un randament scăzut când vine vorba despre producția de ouă, mai ales dacă se așează și pe ouăle depuse de celelalte găini din coteț.

Un alt motiv de îngrijorare este și comportamentul ușor agresiv al cloștilor. Pe lângă faptul că stau așezate pe ouă, unele păsări devin respingătoare în momentul în care încercați să le mutați din cuibar sau să luați ouăle de acolo.

Cum dezobișnuim găinile să clocească ouă?

  1. Colectați ouăle frecvent;
  2. Mutați cloștile în cuști individuale sau în țarcuri special amenajate, fără așternut și cuibar, bine iluminate. Preferabil, podeaua trebuie să fie de tip grătar, iar adăpătorii și hrănitorii nu trebuie să lipsească din dotare. „Izolarea” găinilor ar trebui să dureze aproximativ trei zile;
  3. Cu riscul de a le crea păsărilor un ușor disconfort, puneți sub ele câteva cuburi de gheață, de mai multe ori pe zi. În acest fel, temeperatura corpului poate scădea, iar găinile nu vor mai dori să stea în cuibar;
  4. Similar cu metoda cuburilor de gheață, am citit că unii crescători au luat păsările și le-au direct așezat într-un bol cu apă rece, cât să le acopere picioarele;
  5. Iluminarea puternică și expunerea cloștilor la zgomote puternice poate avea ca efect întreruperea stării de clocit;

Suntem siguri că există mai multe tehnici pentru desclocire, motiv pentru care vă invităm să împărtășiți cu noi cum ați acționat în situații de acest tip.

Sursă foto

About the Author: