Cum scăpăm de mirosul urât din coteț? (1)

  • Găini care stau pe stinghii

Aveți probleme cu mirosul neplăcut în coteț? S-a întâmplat ca vecinii să vă atragă atenția referitor la mirosul care iese din adăpostul găinilor? Avem câteva sfaturi pentru a repara acest lucru, sau măcar pentru a înțelege cum apare problema mirosului neplăcut în coteț.

Cauze

Exită mai multe lucruri care influnțează apariția mirosului neplăcut în coteț. Cea mai cunoscută cauză este amoniacul. Amoniacul este un produs secundar natural care se găsește în excrementele păsărilor și care atunci când este în stare de vapori miroase incredibil de urât și de puternic.

Problema

Un nivel ridicat de amoniac prezent în adpostul păsărilor aduce câteva probleme, printre care un miros neplăcut. Cea mai mare îngrijorare pentru crescători este că nivelul ridicat de amoniac afectează atât sănătatea păsărilor, cât și a oamenilor. Chair și mirosul moderat, pe care îl simițim de exemplu atunci când colectăm ouăle, nu este plăcut. Gândiți-vă însă că prietenele noastre înaripate trebuie să se confrunte cu această situație 24/7.

Mirosul din coteț

Problema amoniacului din adăpostul găinilor poate fi gestionată foarte ușor, dar înainte de toate trebuie să înțelegem cum apare. Umezeală din așternutul păsărilor joacă un rol direct în nivelul de amoniac din aer. Pe scurt, cu cât este mai ud așternutul, cu atât este mai mare nivelul de amoniac din coteț.


Citește și: Cum scăpăm de amoniacul din adăpostul găinilor


Mențineți adăpostul uscat

Trucul pentru a păstra un nivel scăzut de amoniac în adăpost este să ne asigurăm că așternurul păsărilor este uscat. Este simplu de zis, dar există mai multe surse de umezeală în adăpost pe care trebuie să le luăm în considerare.

Apa

Ce sistem de adăpare folosiți? Are acesta scurgeri? Scurgerile și instalarea neadecvată a adăpătorilor reprezintă surse suplimentare de umezeală. Astfel, instalarea corectă a sistemului de adăpare reduce stropirea și în acest fel și umezeala.

Vremea

Ați verificat acoperișul cotețului pentru a depista potențiale locuri prin care apa de ploaie se poate scurge înăuntru? În cazul în care apa de ploaie ajunge la așternutul găinilor, mai mult ca sigur în cel mai scurt timp rezultatul va fi un miros neplăcut. Verificați constant dacă adăpostul păsărilor este rezistent la orice condiții meteo.

Umezeala

Unii crescători au probleme cu umiditatatea excesivă în lunile de vară. Din păcate, dacă adăpostul nu este prevăzut cu un sistem de aer condiționat, este foarte greu să combatem această problemă. Totuși, putem să ne îngrijim ca adăpostul să fie bine ventilat. De exemplu, ne putem folosi de unul sau mai multe ventilatoare pentru a spori circulația aerului. Nu vom elimina umezeala din coteț, dar vom scăpa în mare parte de amoniac.

Cunoașteți alte trucuri pentru a controla mirosul neplăcut din adăpostul de găini? Așteptăm cu interes să citim despre experiențele voastre.

About the Author: