Cum scăpăm de amoniac în adăpostul de găini?

  • Adăpost curat

Unele păsări sunt crescute în condiții precare, dar să nu înțelegeți că posesorii își doresc să le facă rău. Acest lucru se întâmplă de multe ori pentru că nu toată lumea conștientizează importanța unui adăpost bine întreținut și curat pentru starea de bine păsărilor.

Amoniacul reprezintă o amenințare directă pentru sănătatea găinilor, în plus, nu este ușor de tolerat nici de simțurile noastre olfactive. Din fericire, există soluții pentru atenuarea și eliminarea amoniacului.

CUM APARE AMONIACUL?

Excrementele găinilor sunt bogate în nitrogen, în special acidul uric care este echivalentul urinei la găini. Când găinațul devine ud, nitrogenul se descompune (prin volatilizare) și produce gazul numit amoniac, care creează un miros puternic și deloc plăcut. Dacă în coteț există o cantitate mare de amoniac, găinile pot suferi probleme respiratorii.

Pentru curățarea și dezinfecția adăpostului vă recomandăm soluția lichidă Procid Forte, disponibilă în magazinele Agroland.

CUM PUTEM PREVENI ELIBERAREA AMONIACULUI?

Menținerea unui așternut uscat va stopa apariția și volatilizarea amoniacului. În special în cazul păsărilor care cutreieră pe timp de zi, mutați adăpătorii în aer liber, pentru a preveni scurgerea apei. Dacă nu puteți muta sistemul de adăpare din adăpost, puteți improviza. Mai ales în perioada verii, amplasați diferite vase și recipiente în curte, din care găinile vor bea apă.
De asemenea, verificați geamurile și acoperișul adăpostului. Dacă sesizați orice scurgere de apă în interior, remediați rapid situația. De exemplu, această problemă poate să fie cauzată de ploile masive.

Urmărește și: Pregătirea adăpostului pentru pui sănătoși 

Ce este absolut necesar într-un adăpost? Ventilație, ventilație, ventilație. Mai ales dacă folosiți pentru așternut talaș de pin (care este considerat cel mai bun așternut). Trebuie să asigurați ventilația lângă tavanul adăpostului, astfel încât atunci când umezeala se ridică să poată fi eliminată din adăpost, împreună cu aerul cald care o poartă. Referitor la așternut, paiele și fânul nu absorb umezeala, în schimb sunt un bun mediu pentru creșterea și răspândirea bacteriilor. Stratul așternutul ar trebui să aibă 30 de centimetri, pentru a avea capacitatea de absorbție și de reținere a umidității. În cazul în care aveți scurgeri de apă prin acoperiș, reparați-l și apoi curățați adăpostul și schimbați așternutul păsărilor.

Pare o joacă de copii, dar dezinfectarea adăpostului este esențială pentru găini sănătoase

Un adăpost curat este este esențial pentru sănătate găinilor

CUM ELIMINĂM AMONIACUL?

Dacă ați încercat deja să reduceți nivelul de umezeală fără rezultat, soluția poate fi varul. Varul ars (sau oxid de calciu) sau varul stins (hidroxid de calciu) sunt două forme comune de var, disponibile în comerț. Utilizarea unui alcalin uscat, așa cum este varul, accelerează volatilizarea nitrogenului din excremente. Astfel, amoniacul va fi eliberat mai rapid. Odată ce gazul a fost eliberat, condițiile din adăpost vor fi mai bune atât timp cât există o aerisire optimă.

Totuși, pe termen lung, varul poate avea și efecte negative. Perioada de eliminarea a gazului va duce la creșterea concentrației de amoniac, aspect dăunător pentru păsări și oameni.
Varul are și proprietăți caustice, chiar dacă este uscat, și trebuie folosit doar cu echipament de protecție: mască, mănuși și ochelari. Folosirea în exces a varului în adăpost poate provoca iritații și arsuri ale picioarelor la găini. Așadar, vă recomandăm să îl folosiți cu moderație.

Pe scurt, folosirea varului pentru controlarea amoniacului este o abordare mai puțin favorabilă pe termen lung. Dacă ați curățat adăpostul și doriți să scăpați de mirosul neplăcut, puteți aplica puțin var pe fundul cotețului, înainte să adăugați un nou strat de așternut, pentru a usca podeaua mai repede.

Voi ce metode folosiți pentru un adăpost cât mai curat?

Sursă foto 1

About the Author: