Cum să-ți faci ușor drojdie în casă

Pâinea, alimentul nelipsit de pe mesele românilor, iar despre cea făcută în casă, se știe că este mult mai sănătoasă și are mai multe beneficii. Având în vedere că mulți dintre noi nu avem în casă drojdie, o putem prepara și singuri foarte ușor și cu puține ingrediente.

Drojdia sălbatică sau maiaua are calități deosebite cu ajutorul căreia putem prepara o pâine home made foarte sănătoasă. Printre calitățile ei se numără faptul că pâinea făcută cu maia este mult mai consistentă și mai gustoasă decât cea făcută cu drojdie comercială. De asemenea, aceasta conține un indice glicemic scăzut, fapt ce o face să fie mai ușor digerabilă datorită unei perioade mai lungi de fermentație până a ajuns să fie gata de consum.

Maiaua (drojdia sălbatică) este ingredientul care ajută aluatul să fermenteze, fiind compusă doar din apă și făină. Aerul este un factor important în procesul de formare a drojdiei, acesta ajutând la crearea microorganismelor necesare.

Din fericire, procedeul de formare nu este deloc costisitor și nici nu este nevoie de ustensile speciale. Însă, avem nevoie de puțin mai multă răbdare, deoarece pentru o maia viguroasă trebuie să treacă vreo 10 zile.

Ustensilele de care avem nevoie sunt:

– un cântar de bucătărie

– o cană sau un alt recipient în care se va amesteca făina cu apa

– un borcan sau un recipient din plastic

– o lingură din inox sau silicon

Ingrediente:

– 100 ml apă

– 50 g făină albă de tip 650

– 50 g făină de secară

Făina de secară grăbește procesul de fermentație de la începutul procesului. Apa se recomandă a fi la temperatura camerei sau puțin călduță, la temperatura de 22 – 25 grade Celsius.

Se amestecă bine într-un recipient apa cu făina albă și de secară, după care se transferă într-un borcan peste care se pune capacul. Atentie! Nu închideți ermetic borcanul deoarece cultura noastră are nevoie de aer pentru a fermenta. După aceea așezați-o într-un loc ferit de lumină, la o temperatură de 22 – 24 grade Celsius.

A doua zi, veți vedea că maiaua începe să facă bule, să crească și să prindă un miros acrișor. Se va păstra doar 100 g din cultură, iar restul se aruncă sau se poate folosi pentru a prepara lipii ori clătite. Peste cantitatea rămasă se va adăugă alte 100 g de făină albă și 100 ml apă. Se va acoperi și se va pune într-un loc ferit de lumină.

Procesul se va repeta până când mirosul va deveni tot mai înțepător, dar plăcut, iar volumul se va dubla. După 7 zile, maiaua ar trebui să fie activă, sănătoasă și să ajungă la o cantitate de circa 300 gr.

Acum că avem drojdie naturală putem să preparăm pâine sănătoasă și gustoasă în casă. Spor la bucătărit și poftă bună!

About the Author: