Cum să obții acasă compost organic pentru grădină

În ultimii ani, tot mai multe studii afirmă că între 30% și 50% dintre produsele alimentare sunt aruncate fără a fi consumate. Acest lucru înseamnă poluarea mediului înconjurător, dar și costuri ridicate în gestionarea lor. Întreținerea și igienizarea spațiilor destinate colectării deșeurilor ridică costuri ridicate și mari probleme cu rozătoarele, insectele sau alți dăunători.

Gunoiul zilnic este format din deșeuri organice care provin fie de la bucătărie (coji de la legume și fructe, resturi de mâncare sau coji de ouă), fie resturi de la animale (gunoi de grajd, gunoi de la animale de casă, păsări de curte), sau resturile din grădină (iarbă, crengi, buruieni sau frunze uscate). Aceste deșeuri pot fi valorificate prin utilizarea lor în grădină, asta datorită conținutului de substanțe nutritive.

Reglementările europene fac tot mai des referire la gestionarea deșeurilor alimentare și vegetale corect. Adică, transformarea acestora în compost organic care poate fi folosit în agricultură.

Ce este compostul?

Compostul este un amestec uscat plin de nutrienți esențiali solului, ce constă practic în materie organică descompusă. Compostarea este procesul de descompunere și transformare a resturilor alimentare și transformate într-un compus ecologic, stabil ce poate fi utilizat în fertilizarea și întreținerea solului, altfel spus, se transformă într-un îngrășământ natural organic.

Astfel, deșeurile de care noi dorim să scăpăm, le putem transforma într-un produs ideal pentru sol.

Cum transformăm deșeurile alimentare în compost?

Foarte simplu! Resturile alimentare din timpul zilei sunt introduse într-un aparat specializat, urmând a fi procesate fără necesitatea unei intervenții suplimentare sau introducerea unor altor elemente adiționale.

Îți poți face și tu acasă compost, deoarece la Agroland găsești recipiente pentru formarea compostului, atât la 220 litri, cât și la 400 litri. Procesul de compostare va determina reducerea volumului deșeurilor alimentare cu până la 95%. Astfel, din 10 kg de rest alimentar, se va obține aproximativ 1,2 kg de compost util în grădină.

Avantajele compostului:

– îngrășământ natural organic pentru sol

– elementele nutritive sunt eficient utilizate

– îmbunătățește în mod considerabil structura solului

– ajută la menținerea apei în sol

– protejează solul de substanțele chimice

Elementele necesare obținerii unui compost calitativ:

– ingrediente bogate în carbon, precum paie, crengile copacilor, rumeguș

– ingrediente bogate în azot, precum frunze, resturi de fructe și legume

– umiditate, aceasta oferind un mediu de viață propice bacteriilor esențiale

– aer pentru ca bacteriile să poată descompune materialele

Producerea de compost acasă înseamnă un comportament responsabil față de mediul înconjurător. Se contribuie eficient la creșterea gradului de curățenie și sănătate a mediului.

About the Author: