Cum să începi să crești păsări în gospodărie

Toată lumea cunoaște faptul că hrana produsă de noi înșine în propria gospodărie este mult mai gustoasă decât cea cumpărată din comerț. Nu se poate compara gustul cărnii păsărilor de curte ori prăjitura cu ouă de casă cu cele din magazin. Iar pe lângă gustul deosebit, păsările crescute de noi în curte sunt mult mai sănătoase deoarece știm cu ce am hrănit puii respectivi.

Creșterea puilor în gospodărie prezintă 2 mari avantaje:

  • hrană sănătoasă. Puii sunt crescuți cu hrană naturală și lăsați liberi. Datorită libertății de mișcare și a soarelui, aceștia își asigură o bună parte din vitaminele și mineralele necesare 
  • producție de ouă de o calitate excelentă. Ouăle de casă au o coajă rezistentă, un albuș dens și un gălbenuș de un galben intens. 

Astfel, nu e de mirare că tot mai mulți români s-au decis să crească păsări de carne și ouă în propria gospodărie. Dacă și tu te-ai decis să începi să-ți produci hrană sănătoasă, iată câteva sfaturi practice pentru a începe cu dreptul treaba.

1. Cum pregătim și unde amplasăm cotețul

Amplasarea adăpostului se face în funcție de climă. În regiunile unde clima este mai rece, cotețul se va amplasa într-o zonă unde se va bucura din plin de razele soarelui, iar în regiunile unde temperaturile sunt mai ridicate, acesta se va pune la umbra unui copac cu coroană deasă.

Un alt lucru important, este dimensiunea adăpostului. Acesta trebuie să aibă dimensiunile conforme cu numărul de păsări pe care vrei să le crești. Pentru un confort sporit, se recomandă creșterea unui număr de 11 pui pe mp. Dacă aceste recomandări nu se respectă, microclimatul păsărilor va fi încărcat excesiv cu dioxid de carbon provenit din respirație, vapori de apă proveniți din respirație și dejecții cu amoniac provenite din fermentarea dejecțiilor.

Un pas extrem de important, după ce a fost construit adăpostul, este dezinfecția lui. Încăperea destinată micuților trebuie să fie ferită de orice bacterie. Vă recomandăm să realizați acest proces cu Procid Forte – un produs cu acțiune împotriva bacteriilor, virusurilor, fungilor și algelor. Utilizați 5ml de soluție la 1 litru de apă, iar apoi pulverizați o cantitate de 250-500 mililitri / m2, cu expunere de 30 minute. De asemenea, puii de o zi au nevoie de un strat uniform de paie sau talaj, de aproximativ 7 centimetri. 

În primele trei săptămâni de viață, căldura este vitală pentru sănătatea și supraviețuirea puilor, deoarece micuții încă nu au sistem propriu de termoreglare. Utilizați becuri cu infraroșu Helios, ideale pentru puii de găină, precum și pentru alte păsări. În primele săptămână, puii de găină au nevoie de o temperatură de 32 oC, iar puii de curcă de 38 oC. Coborâți temperatura din adăpost cu 2 oC după fiecare săptămână de viață.

2. Cum alegem puii și găinile

Dacă vrei să crești pui pentru carne, soluția este achiziționarea de pui de o zi. În așa fel vei știi cum să-i hrănești pentru a avea o hrană sănătoasă.

Dacă te-ai hotărât să crești găini pentru producția de ouă, poți cumpăra puicuțe ouătoare de o zi sau de câteva săptămâni.

Agroland comercializează pui de o zi numărul 1 în România. Poți comanda pui de carne Broiler, rasă mixtă, rasă mixtă specială, Kabir, curci, puicuțe ouătoare, fazani, bibilici, dar și boboci de rață și gâscă la cele mai bune prețuri. Verifică lista de magazine Agroland aici.

3. Cum îngrijim și hrănim păsările

Pentru a evita îmbolnăvirea puilor, trebuie să ținem cont de câteva reguli simple pentru îngrijirea și hrănirea acestora. Aditivii furajeri sunt recomandați a fi folosiți pentru o preîntâmpinarea unor tragedii și pentru o dezvoltare sănătoasă.

De asemenea, hrana este foarte importantă. În primele zile și săptămâni de viață, puii au nevoie de furaje de tip starter, cu o compoziție care să răspundă la nevoile unei creșteri armonioase. Pentru a facilita o creștere sănătoasă din prima zi, vă recomandăm furajele complet starter natural. Pe măsură ce puii cresc, hrana se va adapta în funcție de asta.

Hrănitorile și adăpătorile se vor amplasa pe așternut, iar odată ce puii cresc, acestea vor fi ridicate pentru a facilita consumul de apă și hrană.

În concluzie, acum poți crește și tu pui sau găini în propria gospodărie foarte simplu. Cu o îngrijire atentă, măcar în primele săptămâni, te poți bucura de roadele muncii tale în scurt timp.

About the Author: