Cum putem avea lalele, narcise sau zambile inflorite, in plina iarna

Home/Blog, Informaţii/Cum putem avea lalele, narcise sau zambile inflorite, in plina iarna

Cum putem avea lalele, narcise sau zambile inflorite, in plina iarna

Chiar daca nu locuiti la casa, va puteti bucura de frumusetea florilor cu bulbi in propriul apartament. Mai mult, prin cateva trucuri simple, puteti determina bulbii sa infloreasca mai repede si puteti calcula cu o precizie de plus / minus cateva zile data la care acestia vor inflori. Asa veti avea flori pentru o data speciala sau mult mai devreme ca acestea sa apara in gradini si parcuri.

tete-a-tete

Perioada de racire

Orice bulb are nevoie de o perioada de racire. In mod natural, aceasta se intampla de toamna, atunci cand bulbii sunt plantati in gradina, pana primavara, cand infloresc, mai devreme sau mai tarziu, in functie de soi.

Prin tehnica numita “fortarea bulbilor”, se poate induce o perioada de racire mai scurta, depozitand bulbii intr-o camera rece sau, cel mai la indemana pentru cei ce locuiesc la bloc, in frigider.

Pentru fiecare soi in parte este nevoie de o perioada minima de racire. Astfel, narcisele au nevoie de 12-14 saptamani de temperatura constanta sub 9 grade Celsius, zambilele de 12 saptamani, iar lalelele de 14 – 16 saptamani. Puneti bulbii intr-o punga de hartie si, eventual notati pe aceasta data la care bulbii pot fi scosi din frigider si plantati in ghivece. Nu pastrati mere in frigider, deoarece bulbii vor fi compromisi!

Pentru a calcula data infloririi, tineti cont ca, dupa ce au fost plantati in ghivece, bulbii mai au nevoie de circa 3-4 saptamani pentru a inflori. De exemplu, daca doriti sa aveti zambile inflorite pe 1 februarie, aveti nevoie de aproximativ 15 saptamani care includ perioada de racire fortata si perioada de inflorire. Astfel, ar trebui sa puneti bulbii de zambile in frigider pe data de 19 octombrie.

Plantarea in ghivece

Dupa perioada de racire, bulbii se planteaza in ghivece. Nu este nevoie sa umpleti ghiveciul cu pamant. Puteti folosi nisip sau pietre si doar in partea superioara a acestuia sa puneti pamant. Bulbii se pozitioneaza cu varful in sus si pot fi plantati la distanta foarte mica unul de celalalt, dar fara a se atinge. Nu este necesar sa ingropati bulbii in pamant. Ii puteti lasa la vedere, pentru un design aparte. Este recomandat sa plantati intr-un ghiveci bulbi din acelasi soi, pentru a inflori in acelasi timp.

Pentru un design minimalist si modern, puteti incerca sa folositi vase de sticla umplute cu pietris, pe care sa asezati bulbii. Aceste vase se umplu cu apa pana la limita de jos a bulbilor, fara a-i atinge, pentru a evita putrezirea lor.

Pentru cei care nu vor sa lase nimic la intamplare in aranjamentele florale, tineti cont de faptul ca din partea mai bombata a bulbului va iesi floarea, iar din partea tesita vor rasari frunzele.

Dupa plantare, pozitionati ghivecele intr-un loc insorit, cum ar fi pervazul unui geam si udati ori de cate ori este nevoie, insa nu in exces.

Sa ne bucuram de flori!

Dupa inflorire, pozitionati plantele intr-un loc cu lumina indirecta si, pe cat posibil, mai racoros, pentru a va bucura de flori o perioada cat mai indelungata.

Dupa ce au trecut florile, bulbii pot fi plantati in exterior, insa nu va asteptati ca acestia sa infloreasca in anul urmator. Fortarea acestora implica un consum mare de nutrienti, iar pentru a-si reface rezervele, bulbul nu va mai inflori in sezonul urmator.

De asemenea, bulbii, din orice soi ar fi, pot fi fortati o singura data.

Va uram succes si, peste 3-4 luni, asteptam imagini de la voi cu florile obtinute in plina iarna, la ghiveci!

About the Author: