Cum pregătim găinile pentru iarnă? (2)

  • Găini iarna

În prima parte, am vorbit despre pregătirea adăpostului de găini pentru sosirea iernii. În cel de-al doilea episod, punctăm alte două aspecte importante: pregătirea păsărilor și amenajarea curții înainte de sosirea anotimpului alb.

PREGĂTIREA CURȚII

Înainte de sosirea iernii, curtea ar trebui să fie curățată de moloz și gunoi. Îndepărtați găinațul acumulat și curățați toată suprafața pe care cutreieră găinile în anotimpurile calde. Verificați gardurile de găuri, iar dacă sunt probleme, reparați-le.

Citește și: Cum pregătim găinile pentru iarnă? (1)

O găină care evadează din curte în timpul verii, are șanse mai mari de supraviețuire decât pe timp de iarnă. După primele ninsori puternice, curățați o mică porțiune din curte pentru a le putea da de mâncare în acel loc găinilor pe timp de zi.

PREGĂTIREA GĂINILOR

A doua parte a pregătirii de iarnă se referă chiar la mulțimea de păsări. Scăderea producției de ouă este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă crescătorii în acest anotimp. Pe lângă instalarea lămpilor cu becuri cu infraroșu, o idee bună este să montați și un sistem de încălzire pentru a menține la un nivel dorit producția de ouă.

Sursele de căldură nu trebuie să fie pornite în permanență. Le puteți folosi doar atunci când temperatura exterioară este negativă.

Un alt efect când durata zilei scade este năpârlirea, un proces pe care unii crescători îl pot percepe ca pe o boală a găinilor. Năpârlirea este însă o etapă normală din viața găinilor.

Este recomandat să hrăniți păsările după-amiaza sau seara, înainte de lăsarea întunericului, pentru că prietenele înaripate tind să mănânce mai mult. Digestia este benefică, deoarece le permite păsărilor să își păstreze temperatura corpului ridicată pe timp de noapte.

Puteți să le oferiți în continuare resturi alimentare, precum și spărtură de scoici, pentru o doză suplimentară de calciu. De asemenea, colectați zilnic ouăle din cuibare.

RECAPITULARE

1. Verificați și reparați orice gaură din adăpostul găinilor
2. Adăugați un strat suplimentar de rumeguș pe podea care să rețină căldura în adăpost
3. Instalați la nevoie surse suplimentare de lumină și căldură
4. Oferiți-le găinilor hrană bogată în grăsimi pe timp de iarnă
5. Curățați la nevoie zăpada din curte
6. Încuiați găinile în adăpost pe timpul nopții

Voi ce sugestii aveți pentru pregătirea găinilor înainte de instalarea sezonului rece?

Sursă foto

About the Author: