Cum plantăm corect pomii fructiferi? 10 sfaturi – Agroland

Cum plantăm corect pomii fructiferi? 10 sfaturi

  • Livadă pomi fructiferi bogată

Lucrările în grădină necesită multă atenție, dacă ne dorim ca roadele să fie pe măsura așteptărilor. De cele mai multe ori, experiența ne ajută să facem lucrurile ca la carte. Experiența trebuie să fie însoțită însă și de informații specifice. Dacă am vorbit deja despre beneficiile plantării pe timp de toamnă, astăzi vă oferim 10 sfaturi practice pentru plantarea pomilor fructiferi. Am întâlnit multe cazuri și am primit multe mesaje de la clienți și prieteni care ne-au spus că pomii nu s-au prins.

Toate etapele de plantare sunt importante și este bine să le luați ca atare. De la săpatul gropilor, la plantat și tăieri, trebuie să fiți atenți la detalii, dacă vă doriți pomi fructiferi roditori.

1. Achiziționați pomi din surse autorizate

Este foarte important să țineți cont de acest sfat pentru a nu pierde un an. Cumpărați de la furnizori autorizați (Agroland Shop), pentru a vă asigura că plantați pomi fructiferi de calitate. În cele mai multe cazuri, după 3 ani de la plantare puteți obține o producție bogată de fructe.

2. Săpați din timp gropile

Pentru plantarea de toamnă, specialiștii recomandă ca gropile să fie săpate încă din luna august. Săparea din timp asigură sterilizarea locului în care vom planta pomii fructiferi.

3. Săpați gropi „sănătoase”

Pomul fructifer are nevoie de spațiu pentru a-și dezvolta rădăcinile. Astfel, vă recomandăm să săpați gropi generoase ca spațiu. Dimensiunile variază, de la 30 x 30 x 30cm pentru terenul desfundat, la 60 x 60 x 40cm pentru terenul desfundat.

Plantarea pomilor fructiferi

Groapă generoasă pentru pomi fructiferi / Foto: davessecretgarden.blogspot.com

4. Fasonați înainte de plantare

Fasonarea rădăcinilor înainte de plantare asigură pomi fructiferi sănătoși. Scurtați rădăcinile sănătoase, în cazul în care sunt prea lungi, și eliminați părțile rupte sau uscate. Nu uitați de mocirlirea rădăcinilor, benefică pentru vindecarea rănilor și formarea unor noi rădăcini.

5. Alegeți adâncimea optimă de plantare

Și la plantarea pomilor fructiferi, trebuie să alegem calea de mijloc. Dacă plantăm foarte aproape de suprafață, există riscul ca pomii să se usuce, în timp ce plantarea prea adâncă duce la o creștere cu încetinitorul.

6. Plantați înainte de primul îngheț

Toamna este anotimpul ideal pentru plantarea pomilor fructiferi, însă este bine să urmărim evoluția temperaturilor. Plantați doar dacă temperatura nu a scăzut sub 2 grade Celsius. Este contraindicat să realizăm această lucrare dacă terenul este acoperit de zăpadă.

7. Aduăgați DOAR îngrășământ natural

Pământul poate fi combinat cu gunoi de grajd, bine dospit și vechi de minimum 3 ani. Nu recomandăm îngrășământul care conține azot, întrucât acesta provoacă răni rădăcinilor.

8. Lăsați distanțe generoase între pomi

Este important să stabiliți distanța necesară între pomi și rândurile de pomi din livadă, pentru a asigura cantitatea necesară de lumină. Noi vă recomandăm să lăsați aproximativ 4 (patru) metri între fiecare rând.

9. Plantați și udați

Turnați 1-2 găleți de apă la fiecare groapă. După ce apa s-a infiltrat în sol, faceți un mușuroi de pământ de aproximativ 30 centimetri, ca măsură de protecție la temperaturile scăzute din timpul iernii.

10. Nu uitați de lucrările de tăiere

Tăierile stimulează prinderea pomilor fructiferi, motiv pentru care vă recomandăm să efectuați aceste lucrări imediat după plantare. Eliminați ramurile bolnave sau rănite și scurtați-le pe cele mai slabe.

Vă urăm spor la lucru și să aveți parte de pomi din cale afară de roditori!

About the Author: