Cum ne organizăm și îngrijim grădina de ierburi aromatice

Este bine știut că mâncarea are un gust mai bun atunci când o condimentăm. Aromatizarea preparatelor se face cel mai bine cu ajutorul plantelor aromatice. Cultivarea ierburilor aromatice nu trebuie făcută neapărat în aer liber, acestea se dezvoltă cu succes și în ghivece pe balcon. Cel mai bine se dezvoltă în casă busuiocul sau coriandrul.

Înainte de a începe plantarea lor, trebuie să vă gândiți ce plante vă plac la gust. Dacă sunt prea multe și prea diverse este indicat să alegeți un loc care se află parțial la umbră și parțial la soare.

Un avantaj al acestor plante este faptul că pot fi recoltate foarte repede. După câteva săptămâni după ce au germinat și crescut, ele sunt numai bune pentru a fi recoltate și folosite în mâncăruri.

După ce ați ales locul și soiurile, vine partea cea mai frumoasă și anume, plantarea lor. Atenție însă, nu toate plantele aromatice se înțeleg între ele. Mai jos îți prezentăm care plante se înțeleg între ele și care nu.

Cine se înțelege cu cine?
  • Măghiranul, mărarul și arpagicul pot crește alături de mușețel
  • Rozmarinul, cimbrul și alte ierburi aromatice mediteraneene
  • Salvia și oregano
  • Roinița se poate crește cu aproape toate și le susține și creșterea
  • Pătrunjelul, arpagicul și mărarul
Cine nu se înțelege deloc?
  • Roinița și busuiocul
  • Coriandrul și feniculul
  • Mușețelul și menta
  • Cimbrul și maghiranul

Indicat este să nu plantăm ierburile aromatice direct în aer liber. Se pot planta prima dată în casă sau în seră, după care să le transplatăm în grădină atunci când temperaturile de afară sunt pozitive. În general plantele aromatice nu rezistă la ger și pot degera în nopțile friguroase.

Cum udăm și fertilizăm corect plantele aromatice

Interesant este că cele mai multe ierburi mor din cauza faptului că au prea multă apă și nu din cauza lipsei acesteia. Astfel, mai bine le udăm mai rar și consistent pentru a evita excesul de apă. În cazul în care apa nu a fost absorbită în jumătate de oră, surplusul din farfurii va fi aruncat.

De asemenea, foarte important de știut că ierburile aromatice nu se udă de sus. Acest lucru va stimula creșterea ciupercilor, iar dacă lumina este prea puternică, poate duce și la arderea frunzelor. Se udă direct pământul și nu planta.

Plantelor aromatice nu trebuie să le furnizăm prea multe îngrășăminte. Dacă acestea se fertilizează primăvara, la sfârșitul verii nu mai este nevoie pentru încă o fertilizare, deoarece se va menține prea mult în pământ și rădăcini. De asemenea, în perioada iernii plantele nu au nevoie de îngrășăminte.

Ierburile aromatice trebuie tunse?

Menținerea lor sănătoasă și productivă se face dacă acestea se tund periodic. Se recomandă ca primăvara, înainte de a începe să crească, pentru a crește sănătos, să se facă o tundere drastică. Plantele cărora le prinde bine o tundere în sezonul de după iarnă sunt rozmarinul, cimbrul, cimbrișorul, salvia și lămâița. Astfel, ele vor rămâne compacte, iar dacă se tund și la începutul verii, ele vor înflori și a doua oară. În cazul în care ați uitat de toaletarea periodică și plantele au devenit lemnoase, e cazul să le faceți o tăiere radicală.

Plantele aromatice nu trebuie tăiate toamna, deoarece în felul acesta le vom lăsa fără protecție în sezonul geros.

Când se recoltează ierburile aromatice

Indicat este ca plantele să fie culese dimineața între 10 și 12. Atunci este momentul când frunzele au cele mai multe uleiuri eterice și au un gust mai intens. Recoltarea la orele acestea este recomandată doar dacă le veți consuma imediat.

Păstrarea ierburilor aromatice

Un gust puternic și aromat mâncărurilor le dau doar plantele culese imediat și folosite în stare proaspătă. Însă acestea se pot conserva și folosi mai târziu. Există 2 modalități de conservare: congelarea și uscarea.

Este bine de știut că nu toate plantele pot fi congelate. De exemplu, busuiocul, deși își păstrează aroma, acesta devine moale. Cel mai bine se păstrează la congelator mărarul, pătrunjelul, arpagicul sau coriandrul.

Dacă se optează pentru uscarea lor, cel mai bine se face în aer liber, într-un loc bine aerisit și uscat. Uscarea se face neapărat la umbră!

La Agroland găsești o varietatea mare de semințe de ierburi aromatice pentru a începe să cultivi la tine acasă simplu și ușor.

About the Author: