Cum irigăm corect plantele

Vara se apropie cu pași repezi, ceea ce înseamnă că temperaturile vor fi tot mai mari. De asemenea, mai înseamnă că trebuie să începem să acordăm un plus de atenție plantelor noastre. Pentru ca ele să nu sufere în urma secetei, fiecare plantă trebuie să-și primească necesarul de apă adecvat.

Cu ce udăm plantele

De obicei, plantele din grădină le udăm fie cu furtunul sau cu stropitoarea, fie instalăm un sistem de irigare, în cazul în care avem o grădină cu o suprafață de câteva sute de metri pătrați. 

În ceea ce privește plantele din ghiveci, alta e situația. De obicei, se udă cu o stropitoare, deoarece aceasta distribuie uniform apa pe suprafața solului și nu doar într-un singur loc. Se recomandă ca apă să stea 1-2 zile în sticle fără dop înainte de a uda plantele din ghiveci.

Găsești la Agroland furtun din PVC transparent, ideal pentru uz caznic, instalații, sisteme de irigații mici sau mari. 

Când udăm plantele

Plantele trebuie să fie udate dimineața devreme sau seara când apune soarele. Irigarea lor în timpul zilei, mai ales vara, poate produce uscarea lor din cauza șocului termic suferit în contact cu apa rece. De asemenea, apa căzută pe frunze poate provoca apariția arsurilor. 

Pentru plantele din ghiveci, pe care le ținem în casă, udarea se face ori de câte ori este nevoie pentru ca pământul să se mențină umed.

Care tipuri de sol au nevoie de mai multă irigare

În cazul în care aveți un sol nisipos, lutos sau grăunțos în grădină, plantele vor trebui udate mai des. Se vor uda dimineața și seara, însă nu în cantități foarte mari pentru a permite apei să se infiltreze treptat în sol și să nu băltească la suprafață.

În cazul plantelor din ghiveci, treaba este mai ușoară. Dacă vom alege un amestec bun de pământ care menține umiditatea în condiții optime, nu va rebuie să udăm foarte des plantele. La Agroland găsești substrat universal pentru plantele din ghiveci fabricat din turbă și humus.

Care plante au nevoie de mai multă apă

Majoritatea plantelor au nevoie de o cantitate medie de apă. Însă există anumite specii care au nevoie de ceva mai multă umiditate. Printre plantele care au nevoie de cantități mai mari de apă se numără broccoli, varza sau conopida, care în perioadele secetoase au nevoie de apă multă. De asemenea, și țelina, salata sau castravetele se numără printre legumele care necesită mai multă apă.

Cum recunoaștem plantele care suferă de lipsa apei

Lipsa apei se manifestă la toate plantele prin ofilirea și lăsarea frunzelor. Acestea se îngălbenesc și nu mai cresc. Dacă ofilirea este doar temporară, acestea își vor reveni pe timpul nopții atunci când temperatura mai scade. În cazul în care ofilirea este mai profundă, regenerarea plantei este dificilă sau chiar imposibilă. 

Pentru a putea face posibilă regenerarea plantei, va trebui să o udăm cu cantități mai mari de apă, treptat, până când umiditatea solului revine la cea optimă.

Cum recunoaștem plantele înecate cu apă

Dacă observi că apa băltește mult timp la suprafața solului vei vedea că în timp, frunzele vor începe să se înnegrească și să se înmoaie. Plantele pot muri din cauza excesului de apă din cauză că rădăcina putrezește. În cazul în care observăm că planta noastră începe să se înnegrească, va trebui să eliminăm excesul de apă și să lăsăm să se evapore apa rămasă. Atunci când umiditatea revine la normal, putem să continuăm cu irigarea obișnuită.

Ce facem când plecăm în concediu

Ghivecele cu flori care prezintă găuri de scurgere a apei, putem să le băgăm în alte ghivece mai mari sau recipiente în care vom pune mai multă apă. În acest fel planta își va putea extrage câtă apă are nevoie. 

O altă variantă ar fi  să înfingem sticle de plastic pline cu apă în pământ. Apa va începe să se scurgă treptat în funcție de necesitățile plantelor. 

Aceste metode sunt valabile doar în cazul în care nu avem un sistem de irigații modern care ne scapă de grija aceasta

About the Author: