10 iunie 2020

Cum îngrijim scroafele gestante și în lactație

Hrana scroafelor care alăptează trebuie să aibă un conținut ridicat de proteine și energie. Nivelul optim al proteinelor trebuie să fie între 25 și 30% pentru a oferi astfel purceilor, prin hrănirea cu laptele de la mamă, un nivel bun de proteină și energie. De asemenea, cu scopul de a produce lapte, scroafele au nevoie de suficientă apă proaspătă. Oferi-ți-i acces la apă curată zilnic, cu ajutorul adăpătorilor speciale pentru porci.

Calitatea lactației scroafelor este esențială, deoarece reprezintă hrana purcelușilor în primele zile de viață și astfel, sănătatea ulterioară a întregului efectiv. Purcelușii trebuie hrăniți cu laptele scroafei, pentru că, după cum bine se știe, este bogat în proteine, vitamine, minerale și cu o mare valoare energetică. Mai mult decât atât, colostrul, pe lângă faptul că are o calitate nutritivă foarte mare, le oferă purcelușilor și  anticorpii necesari care îi va proteja în primele săptămâni de boli.

Furajele scroafelor gestante trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

1.să asigure necesarul pentru întreţinerea funcţiilor vitale proprii.

2.să asigure substanţele nutritive pentru dezvoltarea fătului.

3.să furnizeze substanţele nutritive necesare pentru dezvoltarea în continuare a organismului scroafei.

Furajarea scroafelor de prăsilă

Perioada Raţia zilnică
De la înţărcare până la montă 2,8 – 3,0 kg
De la montă până în ziua 80 de gestaţie 1,8 – 2,2 kg
Din ziua 80 până în ziua 110 de gestaţie 2,8 – 3,2 kg
Din ziua 110 de gestaţie până în ziua fătării 3 kg
De la fătare până la înţărcare 5 – 6 kg

Sănătatea purceilor depinde de alimentarea adecvată a scroafelor imediat după fătare.  Gestionarea atentă a hranei în perioada pre-fătare contribuie la asigurarea ca scroafele să înceapă să mănânce imediat după fătare. Dacă scroafele sunt limitate la până în 4 porții medii de hrană pe zi cu aproximativ 3-4 zile înainte de fătare, vor începe să mănânce mult mai repede și astfel vor asigura laptele pentru purceluși. Pe lângă proteină, furajul administrat scroafelor gestante trebuie să conțină și fibră, precum ovăz sau orz.

Nutriția în timpul lactației

Substanțele nutritive necesare pentru a produce laptele pentru purcei se formează din furajele speciale pentru scroafe în lactație sau din rezervele corpului scroafei. Testele indică ca,  cele mai multe substanțe să provină din hrana pentru animale. Dacă scroafa își va folosi prea mult rezervele proprii, ea va deveni prea slabă pentru a reveni la estru.

Cantitatea de furaj administrată la scroafă va creşte progresiv, astfel ca în ziua 5 după fătare scroafa să consume 5-6 kg de hrană/zi. În cazul în care, scroafa benficiază de îngrijiri medicale, aceasta va fi hrănită de mai multe ori pe zi pentru a grăbi procesul de recuperare. Pe lângă hrană, trebuie asigurată scroafelor și apă proaspătă la discreție.

Pe lângă îngrijirea scroafei, trebuie să ne asigurăm și de sănătatea și îngrijirea purceilor.

Sfat: pentru a crește consumul de hrană a purceilor în timpul alăptării, în primele două săptămâni, este important ca temperatura din adăpost să se mențină între 28 și 32 de grade Celsius. Iar temperatura unde stau scroafele să fie între 22 și 28 de grade Celsius. Încălzirea adăpostului se face cu becuri cu infraroșu Helios. Utilizarea surselor de căldură suplimentară se poate reduce progresiv după vârsta de 14 zile.

Factori care stimulează consumul de furaje la purceii sugari:

– greutatea la naştere (optim de 1500 g).

– hrănirea cu furaje corespunzătoare categoriei de vârstă (Starter–Creştere).

– furajarea trebuie să  înceapă progresiv, timpuriu (după 14 zile de viaţă).

– hrana se împrospătează de 3–5 ori/zi în hrănitor.

Vă recomandăm folosirea hrănitorilor special concepute pentru purcei. Acestea vor fi amplasate în locuri uşor accesibile şi luminoase. Hrănitorile speciale de purcei sunt special pentru a nu permite risipa de furaje.

De asemenea, este important ca amplasarea hrănitorilor pentru purcei să nu permită murdărirea furajelor sau consumul lor de către scroafă. Se recomandă ca purceii sa aibă, în boxa de creștere, un spațiu protejat unde se pot odihni si unde pot primi hrana separat.

Adăpătoarea trebuie să fie ridicată la 15–20 cm înălţime, iar suzeta trebuie să aibă un debit de 0,4 l/sec.

Trecerea de la un tip de furaj la altul se face prin amestecul de 1/5 din furajul nou în proporţie crescândă zilnic, astfel că după 5 zile înlocuirea să fie totală. Furajele vor fi depozitate în locuri uscate, răcoroase şi atenţie la termenul de valabilitate.

Parametri importanţi de urmărit în etapa de îngrăşare

Parametri care trebuie urmăriți în vederea obţinerii unor rezultate bune în această etapă sunt:

– sporul mediu zilnic (minim 700 g).

– consumul de furaj în îngrăşare (280 – 300 kg/porc).

– consumul specific de furaje (2,5 – 3,0 kg furaj/kg spor).

– consumul de apă să fie contorizat.

Animalele din rase performante pot atinge parametri de producţie foarte buni, când sunt satisfăcute toate cerinţele de nutriţie și cazare.

Pentru îmbunătăţirea rezultatelor, în etapa de îngrăşare, propunem următoarele măsuri:

– la îngrăşare să se introducă numai purcei sănătoşi,

– să se asigure boxe uscate, fără curenţi sau umiditate crescută,

– să se evite aglomerările,

– într-o boxă se vor grupa animale cu greutate vie asemănătoare,

– se asigură front de furajare şi adăpare corespunzător,

– asigurarea ventilaţiei corespunzătoare,

– hrănitorile să fie permanent curate, verificate zilnic,

– furajele vor fi depozitate în locuri uscate și răcoroase,

– schimbarea tipurilor de furaje se face treptat în 3-5 zile

În perioada pre-fătare și imediat după fătare trebuie acordă o grijă suplimentară scroafelor pentru a ne asigura că purcelușii vor avea un start sănătos în viață și își vor primi elemente nutritive necesare. Furajarea corespunzătoare asigură toate aceste lucruri.

Cum îngrijim scroafele gestante și în lactație

Hrana scroafelor care alăptează trebuie să aibă un conținut ridicat de proteine și energie. Nivelul optim al proteinelor trebuie să fie între 25 și 30% pentru a oferi astfel purceilor, prin hrănirea cu laptele de la mamă, un nivel bun de proteină și energie. De asemenea, cu scopul de a produce lapte, scroafele au nevoie de suficientă apă proaspătă. Oferi-ți-i acces la apă curată zilnic, cu ajutorul adăpătorilor speciale pentru porci.

Calitatea lactației scroafelor este esențială, deoarece reprezintă hrana purcelușilor în primele zile de viață și astfel, sănătatea ulterioară a întregului efectiv. Purcelușii trebuie hrăniți cu laptele scroafei, pentru că, după cum bine se știe, este bogat în proteine, vitamine, minerale și cu o mare valoare energetică. Mai mult decât atât, colostrul, pe lângă faptul că are o calitate nutritivă foarte mare, le oferă purcelușilor și  anticorpii necesari care îi va proteja în primele săptămâni de boli.

Furajele scroafelor gestante trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

1.să asigure necesarul pentru întreţinerea funcţiilor vitale proprii.

2.să asigure substanţele nutritive pentru dezvoltarea fătului.

3.să furnizeze substanţele nutritive necesare pentru dezvoltarea în continuare a organismului scroafei.

Furajarea scroafelor de prăsilă

Perioada Raţia zilnică
De la înţărcare până la montă 2,8 – 3,0 kg
De la montă până în ziua 80 de gestaţie 1,8 – 2,2 kg
Din ziua 80 până în ziua 110 de gestaţie 2,8 – 3,2 kg
Din ziua 110 de gestaţie până în ziua fătării 3 kg
De la fătare până la înţărcare 5 – 6 kg

Sănătatea purceilor depinde de alimentarea adecvată a scroafelor imediat după fătare.  Gestionarea atentă a hranei în perioada pre-fătare contribuie la asigurarea ca scroafele să înceapă să mănânce imediat după fătare. Dacă scroafele sunt limitate la până în 4 porții medii de hrană pe zi cu aproximativ 3-4 zile înainte de fătare, vor începe să mănânce mult mai repede și astfel vor asigura laptele pentru purceluși. Pe lângă proteină, furajul administrat scroafelor gestante trebuie să conțină și fibră, precum ovăz sau orz.

Nutriția în timpul lactației

Substanțele nutritive necesare pentru a produce laptele pentru purcei se formează din furajele speciale pentru scroafe în lactație sau din rezervele corpului scroafei. Testele indică ca,  cele mai multe substanțe să provină din hrana pentru animale. Dacă scroafa își va folosi prea mult rezervele proprii, ea va deveni prea slabă pentru a reveni la estru.

Cantitatea de furaj administrată la scroafă va creşte progresiv, astfel ca în ziua 5 după fătare scroafa să consume 5-6 kg de hrană/zi. În cazul în care, scroafa benficiază de îngrijiri medicale, aceasta va fi hrănită de mai multe ori pe zi pentru a grăbi procesul de recuperare. Pe lângă hrană, trebuie asigurată scroafelor și apă proaspătă la discreție.

Pe lângă îngrijirea scroafei, trebuie să ne asigurăm și de sănătatea și îngrijirea purceilor.

Sfat: pentru a crește consumul de hrană a purceilor în timpul alăptării, în primele două săptămâni, este important ca temperatura din adăpost să se mențină între 28 și 32 de grade Celsius. Iar temperatura unde stau scroafele să fie între 22 și 28 de grade Celsius. Încălzirea adăpostului se face cu becuri cu infraroșu Helios. Utilizarea surselor de căldură suplimentară se poate reduce progresiv după vârsta de 14 zile.

Factori care stimulează consumul de furaje la purceii sugari:

– greutatea la naştere (optim de 1500 g).

– hrănirea cu furaje corespunzătoare categoriei de vârstă (Starter–Creştere).

– furajarea trebuie să  înceapă progresiv, timpuriu (după 14 zile de viaţă).

– hrana se împrospătează de 3–5 ori/zi în hrănitor.

Vă recomandăm folosirea hrănitorilor special concepute pentru purcei. Acestea vor fi amplasate în locuri uşor accesibile şi luminoase. Hrănitorile speciale de purcei sunt special pentru a nu permite risipa de furaje.

De asemenea, este important ca amplasarea hrănitorilor pentru purcei să nu permită murdărirea furajelor sau consumul lor de către scroafă. Se recomandă ca purceii sa aibă, în boxa de creștere, un spațiu protejat unde se pot odihni si unde pot primi hrana separat.

Adăpătoarea trebuie să fie ridicată la 15–20 cm înălţime, iar suzeta trebuie să aibă un debit de 0,4 l/sec.

Trecerea de la un tip de furaj la altul se face prin amestecul de 1/5 din furajul nou în proporţie crescândă zilnic, astfel că după 5 zile înlocuirea să fie totală. Furajele vor fi depozitate în locuri uscate, răcoroase şi atenţie la termenul de valabilitate.

Parametri importanţi de urmărit în etapa de îngrăşare

Parametri care trebuie urmăriți în vederea obţinerii unor rezultate bune în această etapă sunt:

– sporul mediu zilnic (minim 700 g).

– consumul de furaj în îngrăşare (280 – 300 kg/porc).

– consumul specific de furaje (2,5 – 3,0 kg furaj/kg spor).

– consumul de apă să fie contorizat.

Animalele din rase performante pot atinge parametri de producţie foarte buni, când sunt satisfăcute toate cerinţele de nutriţie și cazare.

Pentru îmbunătăţirea rezultatelor, în etapa de îngrăşare, propunem următoarele măsuri:

– la îngrăşare să se introducă numai purcei sănătoşi,

– să se asigure boxe uscate, fără curenţi sau umiditate crescută,

– să se evite aglomerările,

– într-o boxă se vor grupa animale cu greutate vie asemănătoare,

– se asigură front de furajare şi adăpare corespunzător,

– asigurarea ventilaţiei corespunzătoare,

– hrănitorile să fie permanent curate, verificate zilnic,

– furajele vor fi depozitate în locuri uscate și răcoroase,

– schimbarea tipurilor de furaje se face treptat în 3-5 zile

În perioada pre-fătare și imediat după fătare trebuie acordă o grijă suplimentară scroafelor pentru a ne asigura că purcelușii vor avea un start sănătos în viață și își vor primi elemente nutritive necesare. Furajarea corespunzătoare asigură toate aceste lucruri.