Cum îngrijim puii de curcă

Știai că beneficiile consumului de carne de curcan sunt multiple? În 100 g de carne de curcan se află 32g de proteine și doar 5g de grăsimi. Acest lucru o transformă într-un aliment excelent în cadrul dietelor sărace în grăsimi.

Dacă te-ai hotărât să te apuci să crești pui de curcan pentru carne, să știi că nu este o activitate complicată, iar în articolul următor vă vom prezenta câteva sfaturi utile în îngrijirea lor.

Amenajarea adăpostului pentru puii de carne broiler și puii de curcă este în mare parte asemănătoare. Singura particularitate o reprezintă regimul de temperatură pentru puii de curcă din prima zi și până la vârsta de 8 săptămâni. Astfel, în prima săptămână de viață, temperatura la nivelul așternutului trebuie să fie între 36 și 38 grade Celsius și se va coborî cu 2 grade la fiecare săptămână de viață. Recomandăm utilizarea de becuri cu infraroșu pentru a încălzi direct puii și a economisi energie.

Pregătirea adăpostului se începe cu cel mai important pas și anume, dezinfecția. Aceasta se face la fel ca la celelalte păsări de curte.

În ceea ce privește umiditatea din adăpostul puilor de curcă, la început aceasta trebuie să fie între 60-65 %, iar în ultima fază de îngrășare, nivelul poate crește până la 70%. Densitatea puilor de curcă variază în funcție de vârsta acestora. Dacă în primele 7 săptămâni de viață vor fi 30 de pui/mp, când ajung la 14 săptămâni, vor reveni un număr de 4 pui/mp. Această acțiune de scădere a densității este obligatorie datorită creșterii rapide în greutate.

Durata luminii în adăposturi va fi de 24 de ore în prima zi de viață și la 23 de ore în prima săptămână. După prima săptămână, durata luminii va scădea la 20 de ore pe toată perioada de creștere și îngrășare. Luminarea adăpostului se poate asigura cu becuri cu infraroșu. Hrănitorile, dar și adăpătorile se vor amplasa sub sursa de lumină pentru a favoriza consumul lor.

Apa se va asigura la discreție, obligatoriu să fie mereu proaspătă. Recomandăm utilizarea de adăpători speciale pentru a evita deteriorarea așternutului sau udarea puilor, favorizând astfel dezvoltarea bolilor. Se va pune în apa de băut aditivi furajeri pentru stimulare și dezinfectare.

Poți comanda săptămânal pui de curcă de 1 zi din orice magazin Agroland din țară unde poți găsi de asemenea furaje, aditivi și toate echipamentele necesare amenajării adăpostului. Poți intra și pe shop pentru a vedea lista de echipamente.

About the Author: