Cum faci transplantarea corectă a arbuștilor ornamentali – 3 reguli importante

  • Transplantare arborilor ornamentali

Arbuștii ornamentali sunt cea mai bună soluție pentru a oferi structură, volum și culoare grădinii. Dacă sunt plantați în ghivece voluminoase sunt o soluție excelentă și pentru amenajarea terasei sau a balconului. Aceste plante impresionează mai ales prin forma și culoarea frunzelor. Un alt atuu important este maleabilitatea coroanei. Poate fi tunsă la diferite dimensiuni sau în diferite forme. Arbuștii ornamentali oferă umbră și răcoare spațiului exterior, în plus rețin praful și împrospătează aerul.

Agroland vă recomandă câteva specii de arbuști ornamentali care arată fantastic în orice grădină ori terasă, și se întrețin ușor: Euonymus aurea (Salbă Japoneză), Euonymus Bravo (Ax Japonez Bravo), Berberis rosso (Dracila), Afin Vaccinium (Afin de cultură), Euonymus Livornese ( Evonimus), Thuja aurea nana (Tuia Aurie Pitică), Photinia red robin (Photinia cu vârf roșu și boabe de Crăciun), Euonymus Benkomasaki (Salbă), Thuja occ smaragd (Tuia ornamental).

Ai cumpărat un ghiveci cu un arbust ornamental și după o perioadă vine momentul transplantării. Mutarea arbustului se face în momentul în care planta a crescut și are nevoie de mai mult spațiu pentru rădăcini. Pentru a fi un succes, transplantarea arbuștilor ornamentali trebuie să urmeze câteva reguli simple. Să o luăm pas cu pas, și să parcurgem pașii importanți!

Unde vrei să faci transplantarea arborelui ornamental: în ghiveci sau în grădină?

Arbustul ornamental se cumpără în general în ghiveci de mărime medie sau mică. Odată ce crește în volum, cresc și rădăcinile, și se impune transplantarea. Trebuie să te decizi dacă vei muta arbustul într-un ghiveci mai mare, ori dacă vrei să plantezi arbustul în curte. Transplantarea într-un ghiveci mai mare îți dă avantajul mutării oriunde în locuință.

Dacă alegi plantarea arbustului într-un ghiveci, alege unul încăpător, cu găuri de drenaj. Poate fi în ghiveci din material durabil, cum ar fi ghiveciul de piatră, sau într-un ghiveci mare de plastic. Acesta din urmă este mai ușor de manevrat (vezi aici). Pentru transplantare sigur vei avea nevoie de substrat universal natural. Îți recomandăm cu încredere Substratul Universal, perfect pentru plantele de apartament!

Substrat Universal

Dacă alegi să transplantezi arborele ornamental în grădină, alege poziția în funcție de preferințele plantei. Majoritatea arbuștilor ornamentali iubesc soarele, altele locurile cu penumbră. Verifică eticheta pentru a alege cel mai potrivit loc. Plantează arbuștii ornamentali în așa fel încât să obții combinații de culori interesante. Atenție, unul dintre arborii ornamentali pretențioși la solul din grădină este Afinul de cultură. Acesta se va dezvolta cel mai bine în solul cu pH 4,5-5,5.

Când se face transplantarea pentru a fi un succes?

Una dintre regulile esențiale ale transplantării este că se execută în perioada de repaus vegetativ. Mutați planta atunci când încep să cadă frunzele. De obicei repausul vegetativ este toamna, în lunile octombrie-noiembrie sau primăvara, în perioada februarie – aprilie. Foarte important este ca pământul să nu fie înghețat. Pământul trebuie să fie ușor de săpat, la temperatură de minim 10 grade. Astfel, solul va putea acoperi foarte bine rădăcinile plantei.

Bineînțeles, dacă transplantarea se face dintr-un ghiveci în altul, se poate face pe tot parcursul anului. Important este să i se asigure planetei pământ de calitate iar transplantarea să se facă cu grijă, urmând recomandările de mai jos.

Atenție: Rădăcinile trebuie manevrate cu grijă! Mai jos detaliem procedeul cel mai indicat de transplantare.

Protejarea rădăcinilor este esențială pentru o transplantare corectă

Un aspect foarte important al procedurii de transplantare este protejarea rădăcinilor. Rădăcinile integre asigură continuitatea dezvoltării plantei fără probleme. În momentul extragerii arbuștilor din ghiveci, rădăcinile nu trebuie forțate pentru a nu fi rupte.

Dacă plantarea se face în grădină, se sapă o groapă îndeajuns de mare încât să poată cuprinde fără probleme rădăcina arbustului. Planta se va îngropa un pic mai adânc. Pământul extras din groapă se împarte în două. O parte va acoperi foarte bine rădăcinile, cu cea de-a doua se va face tasarea. Arbustul ornamental se așază pe mijlocul gropii, pe verticală. Rădăcinile vor fi complet acoperite cu o parte a pământului. Restul pământului se va folosi la tasarea gropii. Tasarea se face foarte bine, cu piciorul, pentru a evita formarea golurilor de aer pe lângă rădăcini. Dacă rămân aceste goluri de aer, există riscul ca apa să se adune acolo iar rădăcinile au șanse mari să putrezească în timp. Acest lucru va duce la uscarea plantei. La finalul procedurii de transplantare, arbuștii ornamentali se udă bine la rădăcină, totuși, nu este indicat ca apa să băltească în jur.Stropitoare albastra

Recomandare: Dacă solul în care doriți să faceți transplantarea nu este unul de calitate, puteți să completați cu Substrat Universal (îl găsiți în toate magazinele Agroland) care va ajuta la înrădăcinarea rapidă a arbustului.

La plantarea în ghivece mai mari, va fi nevoie cu siguranță de substrat. O soluție excelentă este Substratul Universal. În ghiveciul în care se face transplantarea se așază un rând de substrat format din turbă, humus și scoarță matură. Rădăcinile se așază central, se acoperă bine cu pământ, fiecare în parte. Planta trebuie să fie îngropată cu 1-2 centimetri mai adânc decât în ghiveciul precedent. La suprafață se tasează, de asemenea, foarte bine pământul, pentru a nu permite pătrunderea aerului.

Recomandare: Pentru a putea manevra cu atenție rădăcinile în momentul transplantării, puteți folosi un Plantator solid Fiskars.

Plantator solid fiskars

 

About the Author: