Cum curățam cușca iepurilor

Precum pisicile și iepurii sunt animale care țin la igiena personală și își doresc să aibă o cușcă îngrijită și curată. Deși își fac nevoile într-un singur loc, periodic trebuie să-i facem o curățenie general a cuștii.

Cușca potrivită pentru un iepure de apartament este cea de metal sau plastic pentru că pot fi ușor de curățat. Deși iepurii preferă cuștile din lemn, acestea au dezavantajul că absorb ușor umezeala și urina și degajă un miros neplăcut. Lemnul reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Se recomandă efectuarea unei curățenii săptămânale generale alături de sesiuni scurte de menținere a curățenii zilnice.

Nu uitați că pentru menținerea unui animal sănătos, curățenia este o activitate importantă.

Curățenia zilnică

Dacă iepurele își face nevoile la litieră sau într-un colt, treaba se va face imediat. Este nevoie doar să curățați litiera de fecale și nisipul sau substratul reîmprospătat. Se vor îndepărta legumele și fructele neconsumate deoarece ele fermentează și atrag bacteriile. Înlocuiți fânul ce a fost călcat în picioare și umezit. Și nu în ultimul rând, spălați foarte bine recipientele de apă și hrană și gata, curățenia este finalizată.

Curățenia săptămânală

Acest proces presupune spălarea temeinică a tuturor accesoriilor, jucăriilor și recipientelor din cușcă. Următorul pas este spălarea și dezinfectarea cuștii.

Din cauza faptului că urina conține săruri de calciu, veți vedea că acestea se vor depune pe baza cuștii. Îndepărtarea acestor urme, dar și a mirosului neplăcut, se va face cu o soluție specială pe bază de oțet. Acesta are puterea să îndepărteze ușor toate aceste reziduuri. Puneți o parte apă, o parte oțet și pulverizați pe aceste locuri. Lăsați să acționeze jumătate de oră după care clătiți cu apă fierbinte din abundență.

Acum că totul este proaspăt spălat și dezinfectat se poate pune din nou talajul sau un alt așternut cu putere mare de absorbție a mirosurilor. Astfel vom putea mări timpul între curățenii.

O soluție pentru a scăpa de obiceiul iepurelui de a-și marca teritoriul cu urină este sterilizarea acestuia. Astfel, blănosul nu va mai simți nevoia să urineze peste tot și nu se va mai întreține un miros neplăcut în casă.

About the Author: