Creșterea și îngrijirea puilor de bibilică

Creșterea puilor de bibilică este asemănătoare cu cea a puilor de găină. Creșterea acestora se face cu ușurință într-un sistem tip gospodăresc. Puii trebuie ținuți în primele săptămâni de viață într-un spațiu curat, uscat, luminos și bine încălzit.

𝟏. Înainte de a aduce puii acasă, dezinfectează și igienizează adăpostul. Puteți folosi pentru dezinfecție Procid Forte, un produs care nu afectează sănătatea păsărilor. Îl găsiți în toate magazinele Agroland din țară sau îl poți comanda online aici.

Este obligatoriu să respectați curățenia și să aerisiți frecvent spațiul acestora. Umiditatea din adaposturile de bibilici se recomandă să se înscrie în limitele de 65-75% și să nu scadă sub 55%.

Cu toate că bibilicile au o rezistență specifică la condițiile de mediu, climă, furajare, adăpost, trebuie precizat însă că tineretul de bibilică este sensibil la vârsta de 2-4 luni la enterohepatita parazitară, boala specifică bibilicilor. Pentru prevenirea apariției bolii, este recomandat să se evite umezeala din așternut, cât și terenurile umede, factori care favorizează dezvoltarea agentului patogen.

𝟐. Ca și așternut puteți folosi talaj, paie uscate sau cojile de floarea-soarelui. Așternutul se așează într-un strat de cel puțin 5-7 cm grosime. Este contraindicat să folosești cârpe sau hârtie pentru așternutul micuților. Acestea mențin umiditatea și sunt un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și apariția bolilor.
Pe așternut se amplasează hrănitorile și adăpătorile care se vor ridica pe masura ce puii cresc, astfel ca ei sa poată consuma apa usor. Înălțimea adăpătorilor și hrănitorilor va fi reglată astfel ca partea de jos a acestora să fie la nivelul spatelui puilor.

𝟑. Pentru a le oferi căldura optimă, recomandăm utilizarea becurile cu infraroșu Helios. În prima zi temperatura trebuie să fie de 32 °C, reducându-se cu 1 °C la două zile, astfel ca la vârsta de 30 de zile temperatura să fie cuprinsă între 20-18 °C.

𝟒. Lumina se asigură cu ajutorul unor becuri sau natural cand puii sunt mai mari, adoptându-se următorul program de iluminare: la 1-4 săptămâni între 20 și 23 de ore; la 5-10 săptămâni aproximativ 16 ore, la 11-16 săptămâni aproximativ 12 ore, iar la 17-18 săptămâni aproximativ 8 ore.

𝟓. Bibilicile preferă un furaj mai bogat în proteină (cum este starter-ul de curcani), dar se pretează si furajul starter de pui. Furajele comercializate în magazinele Agroland oferă la nivel optim necesarul de proteină, aminoacizi, vitamine și minerale.

𝟔. Apa se asigură la discreție, fiind permanent proaspătă. Pentru a evita deteriorarea așternutului și udarea puilor, vă recomandăm ca în primele săptămâni să fie folosite adăpători destinate acestora.
În plus, bibilicile sunt bune de avut pe lângă casă. Deși au o perioadă mai scurtă de ouat pe an, ouăle de bibilică au un gust mai delicat decât cele de găină. Acestea încep ouatul în lunile martie-aprilie și continuă pe tot parcursul verii. Producția de ouă este de 70-90 buc/an cu o greutate de 45 gr. Ouăle au o valoare calorică de 4 ori mai mare decât cele de găină. De asemenea, gunoiul de bibilică este bogat în substanțe nutritive, putând fi utilizat ca și compost în grădină.

About the Author: