Cresterea ratelor mute

Home/Blog, Informaţii/Cresterea ratelor mute

Cresterea ratelor mute

Rate Lesesti

Cunoscute in popor ca rate lesesti sau rate mute, acestea sunt de fapt originare din America de Sud.
Cea mai mare diferenta dintre aceste rate si ratele comune sunt nodulii rosii din jurul ciocului, care sunt mai predominanti la masculi. Ceea ce este interesat in cazul femelelor este ca acesti noduli au o culoare portocalie atunci cand acestea clocesc si cand isi cresc puisorii.
Acestea nu fac galagie (nu macane), ci doar emit niste sunete asemanatoarea sasaitului. Cand se simt amenintate sau se imperecheaza, dau din cap si din coada.

Bobocii de rata

Boboceii de rata leseasca pot sa coabiteze cu alti boboci de rata comuna sau cu bobocii de gasca, atata timp cat le sunt satisfacute nevoile de spatiu si alimentatie.
Asternutul pe care sunt asezati acestia trebuie sa fie bun absorbant si izolant, dar de asemenea sa permita deplasarea usoara a boboceilor, cel mai potrivit asternut fiind talajul. Nu folositi ziare sau hartie pentru asternut deoarece acestea retin umezeala si mentin temperatura scazuta in adapost.

Temperatura in adapost

Temperatura este foarte importanta, aceasta trebuie mentinută in jurul a 35° Celsius in prima saptamana de viata, urmand sa scadeti temperatura cu cate 2 grade pe saptamana pe masura ce acestia inainteaza in varsta. Pentru a asigura temperatura optima in adapost se recomanda utilizarea lampilor cu bec cu infrarosu, folosindu-se becuri cu putere de 150–250 W, in functie de necesitati.

Daca bobocii stau stransi intr-un loc sub bec, inseamna ca le este frig si in acest caz trebuie sa suplimentati numarul lampilor din adapost.
Daca bobocii sunt intr-un colt cat mai indepartat de sursa de caldura inseamna, ca le este prea cald si inseamna ca trebuie ajustati prin ridicare lampile cu bec.
Daca bobocii se plimba linistiti prin adapost, inseamana ca este temperatura optima.
Monitorizarea temperaturii se poate face cu ajutorul unui termometru de camera asezat la nivelul solului.

Hranirea si adaparea

Se recomanda hranirea bobocilor cu un furaj granulat, care sa aiba un nivel proteic de 15 – 16%. Ca varianta, puteti gasi acest furaj in magazinele Agroland, sub denumirea de NC 1153, care se administreaza ca atare, sau se poate recurge la concentratul CC 1000, utilizandu-se o parte de concentrat in amestec cu 3 parti de uruiala (faina de porum si grau).
De asemenea, se recomanda ca adaparea sa se faca la discretie, cunoscandu-se faptul ca ratele sunt mari iubitoare de apa.

Pentru cresterea rezistentei la boli si factori de microclimat, dar si pentru o mai buna conversie a hranei, se recomanda utilizarea in apa de baut a unui complex polivitaminic, putandu-se folosi Novimin Antistres sau Jolomax, in doza de 1 ml solutie pentru un litru de apa, cel putin in primele 3 zile de viata.

Dupa varsta de 3 saptamani si atunci cand conditiile de microclimat sunt favorabile, ratele pot fi scoase „la pasune”, unde pot fi amenajate si balti de dimensiuni reduse, fapt ce le asigura un confort suplimentar.

About the Author: