Creșterea iepurilor pentru carne (1)

  • Iepure-Agroland

Carnea de iepure este delicioasă. În plus, creșterea iepurilor de carne este o activitate relativ ușoară. Nu trebuie să cheltuiți foarte mult pentru cuști, deoarece puteți obține un adăpost adecvat pentru micii blănoși și prin folosirea unor materiale pe care le aveți deja în gospodărie. Cine nu are în curte câteva bucăți de lemn? Le puteți utiliza în fiecare an pentru reparații sau chiar pentru a construi una sau mai multe cuști.

Primul lucru de care trebuie să țineți cont când vreți să creșteți iepuri de carne este cantitatea de carne pe care familia voastră o poate consuma într-un an. Iepurii domestici sunt prolifici când vine vorba de reproducere. Sfatul nostru este să începeți cu un număr mic de animale. De exemplu, cu două femele și un mascul, care vor extinde lotul conform nevoilor și așteptărilor voastre.

HRĂNIREA IEPURILOR

Vă întrebați cu ce să hrăniți iepurii? Trebuie să știți că pentru alimentația micilor blănoși puteți cheltui atât cât sunteți dispus. Aveți la dispoziție hrană din comerț și vă recomandăm să verificați oferta din magazinele Agroland. De asemenea, iepurii adoră legumele și verdețurile. Atenție însă: verdețurile nu sunt bune pentru pui, dar puteți opta pentru morcovi și mere.

Citește și: Furaje pentru iepuri în magazinele Agroland

Vă prezentăm o scurtă listă de legume care sunt bune pentru creșterea iepurilor de carne: frunze de salată verde(oferiți-le treptat, până se obișnuiesc), coji de cartofi, hrean, cartofi dulci, morcovi, sfeclă sau păstârnac.

Cerealele sunt de asemenea bune, dar numai dacă sunt uscate.

Nu toate legumele sunt însă benefice pentru acest animale. De exemplu, de la varză și broccoli iepuri pot face diaree – problema care poate să apară și dacă amimalele au primit salată verde sau alte verdețuri proaspete în exces.

ADĂPOSTIREA IEPURILOR

Este important să verificați în permanță că podeaua și cuștile din adăpost sunt curate. După ce îndepărtați excrementele, puteți să le folosiți pentru obținerea compostului. Excesul de excremente ale animalelor atrage muștele și astfel pot apărea probleme de sănătate. Dacă temperaturile ridicate, iepurii au tendința să se așeze în adăpători, iar acest obicei poate cauza probleme (mai ales la femele). Folosiții recipiente mai înalte pentru a preveni această situație.

În special când sunt tineri, iepurii se pot lupta între ei. Astfel, apar rănile. Trebuie să le acoperiți rapid pentru a nu permite muștelor să își depună ouăle în zonele afectate ale animalelor.

About the Author: