Creșterea bobocilor de rață

  • Creșterea bobocilor de rață

Creșterea bobocilor de rață nu este o activitate foarte diferită față de creșterea și îngrijirea puilor de găină. Bobocii au nevoie de un adăpost sigur, bine izolat și încălzit în primele săptămâni de viață.

Pentru bobocii de o zi, în prima săptămână temperatura în adăpost ar trebui să fie de aproximativ 30-32 de grade Celsius. Apoi, treptat, temperatura poate fi redusă cu 2-3 grade Celsius pe săptămână, până în momentul în care rățuștele sunt complet acoperite cu pene. Pentru încălzirea adăpostului vă recomandă să utilizați, la fel ca pentru puii de găină, becurile cu infraroșu.

Hrană și apă

Dacă sunteți tentați să începeți să creșteți boboci de rață, mai mult ca sigur vă întrebați cu ce trebuie să îi hrăniți. Rățuștele pot să primească furajele pe care le primesc și puii de găină.

Atenție: furajele cu care sunt hrăniți bobocii de rață nu trebuie să conțină coccidiostatic.

Puteți să adăugați în alimentația păsărilor și ovăz (până la 25% din cantitatea totală de hrană), pentru a reduce nivelul de proteine, care poate încetini creșterea rațelor. De asemenea, drojdia de bere este benefică pentru boboci, în special pentru picioare și oase. Drojdia de bere nu ar trebui să depășească 2% din volumul de hrană.

Rățuștele au nevoie și de apă la discreție. Bobocii consumă considerabil mai multe lichide decât puii de găină. În plus, împrăștie mai multă apă în adăpost. Trebuie să știți că rațele au talentul de a murdări foarte repede apă cu mizerie, hrană sau chiar excremente. Din această cauză, trebuie să verificați în permanență vasele cu apă. Este ideal să amplasați adăpătorile într-un loc în care așternutul poate fi schimbat ușor.

Pot crește bobocii alături de puii de găină?

Da, fără mari probleme. Nu sunt deloc puține cazurile în care bobocii de rață cresc în adăpost alături de puii de găină, mănâncă aceeași hrană și cutreieră împreună prin curte, când vremea permite acest lucru.

About the Author: