10 decembrie 2017

Cozonac cu nucă pentru Crăciun

Magia Crăciuniului trebuie să fie trăită alături de cei dragi. Zăpada cerne lin din cer, în casă bradul este deja împodobit, colindătorii se aud din depărtare. Este momentul în care ne așezăm la masă alături de familie și prieteni. Iar de pe masă sigur nu lipsesc cozonacii pufoși. Pentru un Crăciun reușit, noi vă recomandăm o rețetă de cozonaci pufoși cu nucă.

Ingrediente (pentru 3 cozonaci)

  • 1 kilogram de faină albă
  • 6 gălbenușuri
  • 6 albușuri
  • 600 grame de nucă măcinată
  • 150 grame zahăr măcinat
  • 50 grame drojdie proaspătă
  • 1 pachet de unt
  • 500 mililitri lapte
  • 50 mililitri ulei
  • 1 linguriță rasă de sare
  • Coaja de la 1 lămâie
  • Mult, mult suflet

Mod de preparare cozonaci cu nucă

Pentru început, cernem făina într-un vas (lăsăm puțin din faină la o parte, cam o cană). Separat, încălzim laptele împreună cu untul și 150 grame de zahăr. Apoi, facem o gropiță în vasul cu faina, adăugăm drojdia cu puțin lapte călduț.
Într-un alt bol, frecăm gălbenușurile cu 6 linguri de zahăr și apoi le punem în vasul cu făină. Între timp drojdia s-a înmuiat. Începem frământatul, adăugând laptele și coajă rasă de la o lămâie. Se frământă cam 45 de minute, se adaugă uleiul spre sfârșit și restul de făină (cana care a fost pusă deoparte). Nu uitați, cei mai buni cozonaci trebuie să fie frământați manual.

Aluatul este gata de frământat când nu se mai lipește de vas. Îl acoperim cu un prosop și îl lăsăm la crescut vreme de 1 ceas.
Între timp pregătim umplutura, din 600 grame de nucă măcinată, 150 grame zahăr și cele 6 albușuri. Pentru aromă, adaugăm o fiolă de esență de rom. Albușurile se bat cu zaharul până obținem o spumă. Apoi, adăugăm nuca măcinată și esența de rom. Pot fi adăugate și 1-2 pliculețe de zahăr vanilat și o lingură de cacao, pentru o culoare deosebită când vom tăia cozonacii.

Se împarte aluatul în trei, la fel și umplutura. Întinde aluatul, punem umplutura, rulăm și punem în tavă cu hârtie de copt. Lăsăm cozonacii să crească în tavă cam 20 de minute, îi undem cu ou bătut cu o lingura de zahar și îi dam în cuptor la copt din nou, aproximativ 1 oră. Cuptorul se încălzește înainte cam 15 minute, coacem cozonacii la foc mediu – depinde de aragazul fiecăruia.

Cozonac pufos cu nucă
Cozonaci pufoși cu nucă / Foto: www.gourmandine.ro

Îi scoatem din cuptor, îi ungem din nou cu ou, și îi punem la răcit acoperiți cu un prosop. Punem mult, mult suflet și ies cozonaci meșteșugiți.

Pofta bună!

Cozonac cu nucă pentru Crăciun

Magia Crăciuniului trebuie să fie trăită alături de cei dragi. Zăpada cerne lin din cer, în casă bradul este deja împodobit, colindătorii se aud din depărtare. Este momentul în care ne așezăm la masă alături de familie și prieteni. Iar de pe masă sigur nu lipsesc cozonacii pufoși. Pentru un Crăciun reușit, noi vă recomandăm o rețetă de cozonaci pufoși cu nucă.

Ingrediente (pentru 3 cozonaci)

  • 1 kilogram de faină albă
  • 6 gălbenușuri
  • 6 albușuri
  • 600 grame de nucă măcinată
  • 150 grame zahăr măcinat
  • 50 grame drojdie proaspătă
  • 1 pachet de unt
  • 500 mililitri lapte
  • 50 mililitri ulei
  • 1 linguriță rasă de sare
  • Coaja de la 1 lămâie
  • Mult, mult suflet

Mod de preparare cozonaci cu nucă

Pentru început, cernem făina într-un vas (lăsăm puțin din faină la o parte, cam o cană). Separat, încălzim laptele împreună cu untul și 150 grame de zahăr. Apoi, facem o gropiță în vasul cu faina, adăugăm drojdia cu puțin lapte călduț.
Într-un alt bol, frecăm gălbenușurile cu 6 linguri de zahăr și apoi le punem în vasul cu făină. Între timp drojdia s-a înmuiat. Începem frământatul, adăugând laptele și coajă rasă de la o lămâie. Se frământă cam 45 de minute, se adaugă uleiul spre sfârșit și restul de făină (cana care a fost pusă deoparte). Nu uitați, cei mai buni cozonaci trebuie să fie frământați manual.

Aluatul este gata de frământat când nu se mai lipește de vas. Îl acoperim cu un prosop și îl lăsăm la crescut vreme de 1 ceas.
Între timp pregătim umplutura, din 600 grame de nucă măcinată, 150 grame zahăr și cele 6 albușuri. Pentru aromă, adaugăm o fiolă de esență de rom. Albușurile se bat cu zaharul până obținem o spumă. Apoi, adăugăm nuca măcinată și esența de rom. Pot fi adăugate și 1-2 pliculețe de zahăr vanilat și o lingură de cacao, pentru o culoare deosebită când vom tăia cozonacii.

Se împarte aluatul în trei, la fel și umplutura. Întinde aluatul, punem umplutura, rulăm și punem în tavă cu hârtie de copt. Lăsăm cozonacii să crească în tavă cam 20 de minute, îi undem cu ou bătut cu o lingura de zahar și îi dam în cuptor la copt din nou, aproximativ 1 oră. Cuptorul se încălzește înainte cam 15 minute, coacem cozonacii la foc mediu – depinde de aragazul fiecăruia.

Cozonac pufos cu nucă
Cozonaci pufoși cu nucă / Foto: www.gourmandine.ro

Îi scoatem din cuptor, îi ungem din nou cu ou, și îi punem la răcit acoperiți cu un prosop. Punem mult, mult suflet și ies cozonaci meșteșugiți.

Pofta bună!