Controlați găinile de la creastă la picioare (2)

  • Cum controlăm găinile?

Săptămâna trecută am vorbit despre necesitatea unui „control” periodic pe care trebuie să îl facem la fiecare prietenă înaripată din adăpost. În acest fel este mult mai ușor să eliminăm din timp riscul apariției unor boli sau să reușim să știm cum să intervenim în cazul în care unele găini prezintă afecțiuni serioase.

OCHII

Ochii păsărilor trebuie să fie luminoși și curați. Dacă sesizați că înaripatele clipesc prea mult, este posibil să fie jenate de particulele de praf. Puteți să le spălații ochii una sau două zile cu soluție salină.

Ochii tulburi sau cei umezi pot fi semne ale conjunctivitei care apare pe fondul nivelului ridicat de amoniac, mai ales în așternut. Schimbați rapid așternutul păsărilor și apelați la un medic veterinar.

Ochii umezi și nasul care prezintă secreții, strănutul și tusea sunt de multe ori semne ale unei boli respiratorii. Recomandarea Agroland este de a apela de urgență la un medic veterinar, în această situație.

GUȘA

Hrana ingerată de găină pe parcursul unei zilei este stocată în gușă, înainte de a ajunge în pipotă. În fiecare dimineață, gușa găinii trebuie să fie goală, în caz contrar pot apărea probleme. Dacă la palpare gușa pare tare sau balonată, este cazul să cereți sfatul unui medic veterinar.

ORIFICIUL ANAL

Această parte a corpului trebuie să aibă culoarea roz și să fie uor umedă. Dacă orificiul anal este ușor îngălbenit și uscat, înseamnă că pasărea în cauză nu este ouătoare. În cazul în care sesizați că în acest loc sunt acumulate fecale, curățați ușor cu o cârpă înmuiată în apă caldă.

SCURT GHID DESPRE EXCREMENTELE GĂINII

  • Dacă depistați sânge în fecale, este posibil să fie un semn al coccidiozei
  • Nuanța verde poate indica prezența viermilor (sau că pasărea a mâncat foarte multă verdeață)
  • Dacă excrementele sunt albe și apoase, găina poate avea viermi, coccidioză sau altă infecție
  • Dacă fecalele sunt maro și apoase, există pericolul ca pasărea să fie infectată cu E. coli
  • Dacă excrementele sunt apoase, poate fi vorba despre o bronșită infecțioasă sau de o cantitate de apă prea mare băută de pasăre
  • Scaunul cu sânge coroborat cu penele ciufulite indică o infecție serioasă a intestinelor

Pentru toate situațiile de mai sus este extrem de important să cereți opinia unui medic veterinar.

PICIOARELE

Picioarele sănătoase sunt netede și strălucitoare. Legat de acest subiect, avem un articol detaliat despre afecțiunile picioarelor la găini.

About the Author: