Controlați găinile de la creastă la picioare (1)

  • Găină sănătoasă

Puteți să recunoașteți afecțiunile găinilor înainte să fie prea târziu? Este important să verificați constant păsările pentru a identifica și pentru a îndepărta problemele înainte ca starea de sănătate a prietenelor înaripate să se agraveze.

Un crescător cu experiență știe că trebuie să petreacă timp cu păsările din adăpost, pe lângă perioadele dedicate hrănirii sau curățeniei. Astfel, rezervați-vă constant câteva ore și încercați să vă dați seama dacă totul este în regulă cu păsările voastre. În acest fel, puteți să depistați rapid orice problemă.

Un control complet, de la creastă la picioare, al păsărilor vă ajută să identificați potențiale afecțiuni și să luați măsuri înainte ca situația să devină mai gravă. În rândurile următoare, vă spunem la ce să fiți atenți când „examinați” păsările.

Creasta

Creasta înaripatelor trebuie să aibă o nuanță roz și să nu prezinte pete negre – acestea pot indica degerături, în sezonul rece, sau difteria aviară – transmisă de țânțari în lunile calde.

Când creasta are nuanțe de violet, păsările are putea prezenta afecțiuni precum cele respiratorii sau chiar probleme ale inimii, din cauză că extremitățile nu primesc suficient oxigen. În această situație, consultați de urgență medicul veterinar. O creastă palidă poate fi un semn al epuizării pe fond de căldură, dar poate indica și faptul că găina tocmai a depus un ou.

Pieptul

La palpare, ar trebui să simțiți sternul găinii, dar acesta nu trebuie să fie extrem de proeminent. Aceasta este o modalitate bună de a verifica starea generală de sănătate a găinii și greutatea. Un piept fără foarte multe pene poate să vă indice că aveți de-a face cu o cloșcă.

Aripile

Verificați zona de sub aripi pentru a depista posibila prezență a acarienilor, păduchilor sau căpușelor. Dacă vedeți orice parazit, baia de praf este o soluție pentru a eradica această problemă. De asemenea, puteți înmuia pasărea într-o cadă de mici dimensiuni cu apă caldă, sare și oțet. Este o idee bună să adăugați pudră de usturoi sau chiar usturoi proaspăt în alimentația găinilor, pentru a ține la distanță paraziții.

De asemenea, fiți atenți la eventualele răni de sub aripi, care pot fi provocate de cocoși sau care pot să apară ca urmare a canibalismului între păsări.

About the Author: