Ce plante poți crește pe balcon

Stai la bloc? Nu e nicio problemă. Poți să ai parte și să te bucuri de o grădină cu legume BIO chiar la tine în balcon.

Te poți apuca oricând de grădinărit în balcon, deoarece nu ești condiționat de capriciile vremii. Plus de asta, nu trebuie să aștepți să vină căldura pentru a începe să plantezi legume. Cultivarea în balcon te ferește de asemenea și de pericolul buruienilor. 

Printre avantajele grădinăritului în balcon, se numără faptul că ghivecele sunt mai compacte, astfel eviți risipirea apei cum este în cazul irigării plantelor în grădină, unde cea mai mare parte din cantitatea de apă se pierde în solul înconjurător. Evaporarea apei pe o suprafață mare usucă rapid solul și este nevoie de o udare frecventă.

De asemenea, această îndeletnicire este o activitate educativă și pentru cei mici. Vor învăța să se responsabilizeze și să observe diferența între produsele BIO și cele tratate.

Grădina de legume dă și o notă estetică deosebită balconului.

Care sunt condițiile de creștere a plantelor pe balcon?

Printre condițiile de care trebuie să ți cont la cultivarea legumelor în balcon se numără și dimensiunea acesteia la maturitate pentru a alege astfel, un ghiveci corect dimensionat încă de la început.

În ceea ce privește solul, ține cont de faptul că sunt necesare 3 elemente pentru o bună dezvoltare a plantelor. Și anume: azot, fosfor și potasiu, iar în cantități mai mici, plantele au nevoie și de fier, calciu și magneziu.

Sfat de la grădinari:

„Folosește un bețișor sau o furculiță pentru a afâna periodic solul din ghiveci. Astfel, oxigenul și apa vor pătrunde mai ușor spre rădăcina plantei.”

Alt lucru important de menționat este faptul că unele legume trebuie udate doar când solul este uscat, pe când altele preferă un sol permanent umed, ATENȚIE! nu îmbibat cu apă.

Nu uita de lumină. Legumele au nevoie de o expunere la soare de 6-8 ore zilnic. Dacă nu beneficiezi de atâta lumină naturală pe balcon, poți folosi și lumina artificială.

Ce legume poți crește pe balcon

1. Una dintre legumele ce pot fi crescute cu ușurință pe balcon sunt roșiile. Acestea au nevoie de un sol fertil și bine drenat. De asemenea, udă-le regulat, fără a stropi frunzele, de preferat dimineața.

2. Poți crește pe balcon și dovlecei. Ai grijă să-i recoltezi la timp pentru că altfel vor afecta viitoarea recoltă.

3. Pentru a crește castraveți, ține cont că aceștia au nevoie de mult loc pentru a se întinde. De asemenea, spre deosebire de celelalte legume, castraveții au nevoie de o cantitate mai mare de apă.

4. O altă legumă potrivită de a o cultiva pe balcon este salata. Aceasta crește repede și astfel ai ocazia să o recoltezi de mai multe ori pe parcursul sezonului de creștere. Salata verde are nevoie mai degrabă de un ghiveci larg, decât de unul adânc. Atunci când o plantezi, asigură-te că este spațiu de 4 cm între fiecare plantă. Solul trebuie păstrat umed și să fie bine drenat.

Poți cultiva pe balcon și ardei gras, spanac, ceapă, usturoi, morcov sau ardei iute.

Plante aromatice

Poți cultiva pe balcon și plante aromatice. Astfel, mâncărurile tale vor căpăta un gust mai intens și proaspăt.

Printre plantele aromatice ce le poți crește sunt:

  • rozmarinul: acesta are o aromă unică și este ușor de crescut. Crește foarte bine într-un sol bine drenat, fără a fi udat prea des deoarece nu îi place să aibă rădăcinile umede.
  • busuiocul: acesta se cultivă foarte bine într-un loc luminos, adăpostit și cald. De asemenea, oferă-i un sol bine drenat și apă dimineața.

  • menta: aceasta este o plantă ușor de crescut, dezvoltându-se atât în zone luminoase, cât și în cele cu mai puțină lumină. Pentru a crește frumos, ud-o mult și regulat. Astfel, vei avea o recoltă bogată de frunze din aprilie până în noiembrie, an după an.

Plantează legume BIO la tine pe balcon. Cu atenția și îngrijirea necesară vei avea parte de produse sănătoase la tine în farfurie direct din ghiveci.

About the Author: