Ce păsări putem crește la comun?

  • Rațe și găini

Fiecare fermă sau gospodărie este alcătuită din păsări cu „personalități” și nuanțe de culori diferite, care le oferă crescătorilor numeroase beneficii. Aceste beneficii variază de la o specie de păsări la alta, motiv pentru care mulți fermieri optează pentru mulțimi mixte de păsări. Adică optează să crească în curte diferite specii.

Găini

Găinile reprezintă cea mai populară alegere pentru crescători. Dacă sunt hrănite și crescute corespunzător, devin o sursă excelentă pentru ouă proaspete și carne hrănitoare. În oferta Agroland, puteți alege o gamă diversă de pui pentru carne sau ouă.


AGROLAND RECOMANDĂ: Pui de o zi – Nr. 1 în România


Pentru a păstra găinile sănătoase și fericite trebuie să le oferim o alimentație echilibrată și apă curată la discreție. Astfel, ne putem asiguta că producția de ouă și de carne este pe măsura așteptărilor. Adăpostul trebuie să fie bine ventilat și curat.

Rațe și gâște

Rațele sunt de asemenea printre cele mai populare păsări pe care le găsim în gospodării. Rațele și gâștele cutreieră împreună prin mulțime. La fel ca găinile, rațele și gâștele pot fi crescute atât pentru carne, cât și pentru ouă. Ouăle de rață sunt de regulă mari și puternice și au un gălbenuș mai mare decât ouăle de găină.

Carnea de rață este o sursă excelentă de proteine și conține o doză bine echilibrată de aminoacizi. De asemenea, conține cantități generoase de fier, fosfor, zinc, Vitaminele B6 și B12.

Gâștele sunt păsări foarte asemănătoare cu rațele când vorbim despre producția de ouă și carne. Ouăle de gâscă sunt chiar mai mari decât cele de rață, dar cantitatea de ouă pe care o colectăm este mai mică decât în cazul rațelor și găinilor.

Rațele sunt mai prietenoase cu oamenii decât gâștele, însă cele din urmă sunt cunoscute ca fiind foarte protectoare cu păsările din mulțime.

În ambele cazuri, rațele și gâștele au nevoie de condiții diferite de creștere față de găini, deoarece necesită mai mult spațiu și accest permanent la apă.


AGROLAND RECOMANDĂ: VIVABIO – Furajare sănătoasă 


Curcile

Creșterea curcilor și curcanilor este un proiect extrem de interesant pentru crescătorii mai experimentați. Aceste păsări sunt celebre pentru carnea sănătoasă (colesterol, calorii și grăsime în cantități mici) și pentru producția de ouă mari – mai mari decât ale găinilor. Ținând cont de condițiile de creștere și de hrana necesară, mulți specialiști recomandă creșterea separată a găinilor și curcilor.

Curcile și curcanii cresc în grupuri și în zone cu spațiu la discreție, având nevoie de tot mai mult loc per pasăre pe măsură ce se dezvoltă. Recomandări de spațiu per pasăre:

  • 0-8 săptămâni: 0,25 m²
  • 8-16 săptămâni: 0,4 m²
  • 16-20 săptămâni: 0,75 m²
  • Peste 20 săptămâni: 1 m²

Prepelițe, fazani, bibilici

Aceste păsări sunt alegeri inedite pentru crescători. Sunt foarte rezistente și pot produce carne și ouă în diferite cantități și cu arome unice.

La fel ca în cazul raselor prezentate mai sus, puii de bibilică, prepliță și fazan au nevoie de atenție speciale în primele 4-6 săptămâni. Apoi, când ajung la maturitate, mai ales bibilicile și fazanii, au nevoie de mai mult spațiu pentru a cutreiera.

Sursă foto

About the Author: