Ce facem cu plantele când plecăm în concediu

Suntem în perioada concediilor și mulți dintre noi evadăm câteva zile la munte sau la mare. Ce facem însă cu plantele din apartament pe perioada în care suntem plecați, pentru a rezista? Există câteva trucuri care ne ajută să păstrăm florile vii și să nu le afecteze timpul în care suntem plecați.

Mai jos îți prezentăm o serie de sfaturi despre cum să îngrijești plantele atât dacă ești plecat 2-3 zile, cât și dacă lipsești mai mult de o săptămână.

În cazul în care ești plecat doar un weekend, este suficient să uzi plantele bine înainte de plecare. De asemenea, nu le lăsa în bătaia directă a soarelui. Le poți lăsa într-o camera luminată, însă departe de razele directe ale soarelui.

În cazul în care ești plecat o săptămână sau mai mult, iată ce poți face pentru ca florile tale să-ți reziste.

  1. Pune lângă ghivece recipiente cu apă. Apa evaporată va asigura un mediu umed pentru plantele tale.
  2. Lumina este necesară, însă nu directă. Mută florile într-o cameră cu semi-umbră, astfel încât, cantitatea de apă consumată să fie redusă. Lipsa luminii directe nu va afecta florile dacă sunteți plecați o săptămână.
  3. În cazul în care lipsești mai mult de 4 zile, acoperă pământul cu nisip după ce ai udat florile. În acest mod vei evita evaporarea apei.

Cum poți hidrata plantele în perioada cât ești plecat? Iată câteva idei practice:

Sticlă de plastic

Ia o sticlă pet pe care o umpli cu apă. Găurește dopul în câteva locuri și înfinge sticla în sol, cu dopul în jos. Astfel, apa din sticlă se va scurge lent, asigurând necesarul de apă timp de o săptămână.

Globuri de apă

O altă variantă o reprezintă globurile de apă. Globurile sunt dispozitive dotate cu tije ce permit umplerea lor cu apă. În acest mod apa se va scurge încet în ghiveci, florile extrăgându-și necesarul de hidratare.

Sere artificiale

Le poți asigura plantelor tale hidratarea și cu ajutorul serelor artificiale. Fă-ți o mică seră artificială din plastic folosind doar o pungă. Prinde-o deasupra plantei și de ghiveci. Prin transpirație, aceasta va avea apă suficientă. Atenție însă ca frunzele să nu atingă punga, deoarece există riscul să putrezească. De asemenea, asigură-te să fie recipiente deschise cu apă în jurul florilor.

Acoperă solul din ghivece

Important pentru plante este să le oferi și un mediu umed cât ești plecat. Cu ajutorul unei pungi din plastic acoperă pământul din ghiveci după ce l-ai udat bine. În acest mod apa nu se va evapora, asigurând un mediu umed florilor. Alte alternative sunt hârtiile de ziar sau iarbă.

Cu toții știm că plantele au nevoie de apă permanent pentru a rezista și a se dezvolta frumos. Soluțiile prezentate în acest articol te vor ajuta să-ți menții plantele în formă.

About the Author: