Ce facem cu ouăle înghețate?

  • Ou înghețat

Ne apropiem de finalul lunii octombrie și implicit de instalarea sezonului rece. În momentul în care afară este frig, ouăle devin sensibile și există riscul să se spargă mult mai ușor. În acest articol, vă oferim câteva sfaturi pentru a evita această situație neplăcută.

Multă lume ne întreabă dacă ouăle trebuie să fie ținute în frigider. Ouăle proaspăt depuse pot fi ținute la temperatura camerei, într-o cămară, pentru una sau două săptămâni, DOAR dacă nu au fost spălate. Dacă au fost spălate, stratul protector al ouălor a fost îndepărtat și acestea devin sensibile la bacterii. Astfel, în acest caz, este bine să le păstrați în frigider.

Totuși, odată ce temperatura scade, lucrurile se schimbă. Ouăle necolectate sau cele dintr-o încăpere răcoroasă pot îngheța și astfel se vor sparge mult mai ușor. Mai sunt aceste ouă bune pentru consum? Dar dacă un ou a înghețat și nu are coaja crăpată? Citiți următoarele sfaturi pentru a reuși să gestionați mai bine situația descrisă în rândurile de mai sus.

PREVENȚIE

  • Colectați ouăle din adăpost cât mai des în timpul zilei;
  • Dacă aveți în adăpost o cloșcă, lăsați-o să se așeze pe ouă – le va menține calde;
  • Atârnați perdele peste cuibare pentru a reține căldura în interiorul cutiilor;
  • Folosiți un stat mai gros de paie pe fundul cuibarelor;
  • De asemenea, puteți să folosiți în sezonul rece un sistem de încălzire în adăpost.

Ce facem cu ouăle înghețate?

  • Dacă un ou pare înghețat, dar nu are coaja crăpată, puneți-l în frigider și așteptați să se dezghețe. În mod normal, oul poate fi ulterior consumat;
  • Dacă un ou are coaja crăpată, dar membrana pare intactă și oul nu este foarte murdar, încă îl puteți consuma. Vă recomandăm să îl gătiți cât mai repede însă!
  • Dacă un ou este crăpat iar albușul se prelinge în exterior, aruncați-l. Riscul ca bacteriile să fi pătruns în interiorul oului este foarte mare.

După ce ați colectat ouăle, dacă temperatura din adăpost este mai mică de 7°C, iar ouăle sunt reci, este recomandat să le puneți în frigider când intrați în casă. Dacă le lăsați în cămara, foarte probabil se va forma condens, iar acest lucru trebuie evitat. Odată ce un ou este foarte rece, ar trebui să fie ținut la aceeași temperatură.

Sperăm că aceste sfaturi vă sunt de ajutor.

Sursă foto

About the Author: