Cât de scumpe sunt furajele ieftine?

Home/Blog, Informaţii, Interviuri/Cât de scumpe sunt furajele ieftine?

Cât de scumpe sunt furajele ieftine?

În alimentaţia puilor, mai ales la furajele starter, contează fiecare componet al reţetei. Cele mai importante sunt procentul de proteină şi energia metabolizabilă, dar desigur şi aminoacizii, vitaminele şi mineralele sunt foarte importante.

După procentul de proteină furajele starter pui, se împart astfel:

1. Furaje intensive – peste 21% proteină. În acest caz se obţine un consum specific de sub 1,8 kg furaj pentru 1 kg de carne. Păsările sunt forţate şi se sacrifica la 33-38 de zile. Sunt furaje eficiente economic, dar carnea nu are o calitate ridicată din punct de vedere al gustului şi nici al proprietăţilor nutritive.

2. Furaje semi-intensive 20-21% proteină. Sunt reţete speciale pentru obţinerea cărnii de calitate, gustoase, în condiţii „rustice”. Consumul de furaj este între 2 şi 2.2 kg pt 1 kg de carne. Sunt furaje eficiente, rezultând de asemenea o carne gustoasă şi sănătoasă. Păsările se sacrifica după cel puţin 6 săptămâni.

3. Furaje gospodăreşti 18.5-19.7 % proteină – un compromis între furajele semi-intensive şi amestecurile de cereale. Acestea au un preţ mic în magazin, dar datorită consumului mare ( 3-4 kg furaj/1kg carne) rezultă un preţ mai mare plătit de crescător pt a obţine 1 kg de carne. Sunt furaje ineficiente economic. De obicei rezulta o carne cu conţinut mare de grăsimi, nu foarte sănătoasă.

4. Furaje sub 18,5 % proteină – nu sunt deloc potrivite pentru hrana păsărilor în primele 5 săptămâni. Folosirea acestor furaje la puii mici, determina pierderi de efectiv şi probleme de sănătate.

Dacă dorim să obţinem carne de pasăre cu cel mai mic cost, dar nu ne interesează gustul şi calitatea cărnii, folosim furajele intensive (de fermă).

Dacă în schimb dorim să obţinem o carne de calitate, cu costuri controlate, trebuie să folosim furaje semi-intensive. Contrar multor păreri neavizate, prin administrarea exclusivă de cereale, sau a unor furaje „artizanale”, nu se obţine o carne de bună calitate, ci mai degrabă o carne foarte grasă, şi cu costuri destul de mari.

Indiferent de costul intiţial al furajelor, acesta poate să crească accelerat datorită risipei realizate de pui, mai ales în primele săptămâni. Practic ei pot împrăştia până la 30% din cantitatea administrată, astfel încât orice furaj administrăm el devine foarte scump, deoarece doar o parte ajunge să fie consumat de pasăre. Recomandăm folosirea unor hrănitori proiectate special „anti-risipa” care se găsesc în magazinele din toată ţara la un preţ rezonabil

În concluzie, vă recomandăm să fiţi atenţi la furajele pe care le administraţi, şi să luaţi o decizie în funcţie de ceea ce urmăriţi să obţineţi.

About the Author: