Când și de ce năpârlesc găinile?

  • Găină care năpârlește

V-ați întrebat vreodată când și de ce năpârlesc găinile? Specialiștii spun că acest proces natural apare de regulă primăvara sau la finalul verii, pe măsură ce ne apropiem de toamnă iar zilele devin mai scurte. Păsările afectate își pierd penele și le vor înlocui cu unele noi în decurs de câteva săptămâni.

Năpârlirea este un proces pe cât de natural pe atât de precis, în cadrul căruia găinile își pierd penele vechi în detrimentul unui nou penaj. Este important ca păsările să treacă prin această încercare pentru că integritatea penelor le poate afecta abilitatea de a-și menține temperatura corporală ridicată pe timpul iernii.

Găinile vor năpârli de mai multe ori pe parcursul vieții. Cel mai devreme, acest proces poate să apară când o puicuță are aproximativ 6-8 zile. Pasărea își va pierde astfel așternutul de puf pentru pene reale în ceea ce numim prima năpârlire juvenilă.

A doua năpârlire juvenilă poate să apară când pasărea are între 8 și 12 săptămâni. Găinușa își va schimba astfel penele cu un nou „set”.

Găinile experimentează prima năpârlire de adult la aproximativ 18 luni. De regulă, această năpârlire intervine vara târziu, iar înlocuirea completă a penelor durează între 8 și 12 săptămâni.

Crescătorii aflați la început de drum ar trebui să știe că năpârlirea poate fi de două tipuri: blândă și severă. O năpârlire blândă este atunci când păsările pierd câteva pene, iar efectul pentru un ochi neantrenat este de a nu realiza înlocuirea pneajului. În schimb, în cazul năpârlirii severe, găina va pierde brusc o cantitate însemnată de pene.

CE DECLANȘEAZĂ NĂPÂRLIREA?

De cele mai multe ori, năpârlirea este cauzată de scurtarea zilelelor și de apropierea de finalul ciclului de depunerea a ouălor – care coincid de regulă cu începutul primăverii și finalul verii. Totuși, există și alte cauze pentru năpârlire cum ar fi stresul, lipsa apei, alimentația precară, căldura excesivă.

AJUTOR PENTRU GĂINILE CARE NĂPÂRLESC

Penele au un nivel de proteină de 80-85%. O găină care năpârlește pur și simplu nu poate suporta acest proces simultan cu producția de ouă. La început poate vă veți întreba de ce nu mai depun ouă găinile. Năpârlirea duce fie la scăderea semnificativă a producție de ouă sau, în cele mai multe cazuri, la stoparea depunerii de ouă până ce penele nu au fost complet înlocuite.

Nu știți cu ce să hrăniți găinile în această perioadă? Oferiți-le mai multe proteine. Cele mai multe furaje conține aproximativ 16% proteină, motiv pentru care vă recomandăm furajele Vivabio. De asemenea, oferiți-le păsărilor gustări bogate în proteine: semințe de floarea soarelui, nuci, mazăre, soia etc.

Există câteva lucruri pe care trebuie să le aveți mereu în minte când găinile năpârlesc. Nu este ușor să stăpâniți o pasăre cu pene lipsă.

De asemenea, în cazul năpârlirii severe, până la piele, există un risc ridicat de apariție a ciugulitului între păsări, astfel că trebuie să fiți și mai precauți.

About the Author: