Bronșita infecțioasă – o boală des întâlnită la păsările de curte

Cu toții știm cum trebuie să arate o găină sănătoasă. Respirația normală, ochii luminoși, limpezi, penajul neted și stălucitor, iar creasta și gușa de un roșu deschis, sunt primele semne ale unei stări perfecte de sănătate.

Din nefericire, bolile respiratorii afectează destul de des atât puii tineri, cât și păsările adulte.

Bronșita infecțioasă este o boală a păsărilor de curte, foarte contagioasă, caracterizată prin manifestări respiratorii grave, mortalitate mare la puii de găină și prin scăderi ale ouatului la găinile adulte. Curcile sunt păsări mai rezistente la virusul bronșitei infecțioase.

Transmiterea

Sursele de infecție sunt păsările bolnave și purtătoare, iar contaminarea se face in mod direct prin coabitare. Calea de infecție frecventă este cea respiratorie, foarte rar cea digestivă (odată cu apa și furajele contaminate).

La apariția bolii participă și alți factorii precum:

  • condițiile necorespunzatoare de creștere, în mod deosebit factorul de temperaturăși stresul;
  • alimentația necorespunzătoare calitativ și cantitativ;
  • prin echipamente din gospodărie/fermă de la păsările infectate;
  • ventilația slabă și supraaglomerarea din adapost.

Semnele bolii

Perioada de incubație este scurtă, iar semnele variază în funcție de vârstă:

  •  La pui mici -puii respiră greu și horcăie, tușesc, au aripile lăsate, puful și penele sunt zbârlite, secreții din nas, scădere vizibilă a poftei de mâncare. De asemenea, puii refuză să bea apă.
  •  La puii de peste 6-8 săptămâni - tulburări respiratorii (gâfâit, horcăit), secreții din nas și din ochi, tuse mai ales noaptea, scad în greutate, rămân nedezvoltați.
  •  Găini ouătoare - scădere drastică a numărului de ouă depuse (20-50%), ouăle pot să aibă o formă ciudată, au coaja moale și sunt apoase. Virusul bronșitei infecțioase afectează tractul reproductiv la găini .

În cazul în care și rinichii sunt afectați, veți observa că respectivele păsări vor bea mai multă apă și vor cutreiera mai mult.

Prevenția

  1. Un sistem imunitar puternic

Să previi este mai bine decât să tratezi, iar pentru prevenție, menținerea unui sistem imunitar puternic este unul dintre cele mai importante aspecte!

Folosiți cu regularitate aditivi furajeri în creșterea păsărilor pentru a le asigura aportul necesar de vitamine și minerale! Suplimentele naturale ajută în creșterea sănătoasă a acestora. Acestia au un rol important la menținerea unei imunități puternice. La Agroland găsești o gamă variată de aditivi furajeri, naturali, de calitate superioară. Vezi aici gama.

  1. Condiții optime de creștere

Oferindu-le păsărilor tot ce au nevoie pentru o viață sănătoasă (spațiu curat, o alimentație corectă, apă curată și izolare de agenți patogeni) le putem proteja suplimentar de bronșita infecțioasă.

  1. Vaccinarea

Vaccinarea este o altă masură de prevenție. În perioada când se face vaccinarea este bine să se folosească vitaminoterapia pentru prevenirea stresului de vaccinare.

Ce măsuri luăm în caz de boală

Dacă sesizați semne ale bronșitei infecțioase vă recomandăm să consultați urgent un medic veterinar sau să mergeți la o farmacie veterinară. Dezinfectați adapostul și izolati păsările afectate. În perioada rece, creșterea temperaturii din adăpost poate reduce mortalitatea. Furnizarea de electroliți în apa de băut, de asemenea, poate ajuta.

Cu o îngrijire atentă și un mediu curat, păsările din gospodărie se vor bucura de o viață lungă, sănătoasă și productivă.

About the Author: