Bolile şi dăunătorii gazonului. Partea întâi

Aşa cum am precizat cu o ocazie anterioară, când am vorbit în linii mari despre întreţinere, un gazon frumos şi sănătos necesită atenţie în mod constant. Bolile gazonului apar atunci când elemente patogene acţionează direct şi susţinut la nivelul structurilor şi proceselor naturale şi normale din plante.

Covorul vegetal poate fi afectat atât la nivelul valorii estetice cât şi al calităţii de a servi la practicarea diferitelor activităţi sportive. În urma unor astfel de situaţii de acţiune păguboasă a agenţilor patogeni, gazonul poate suferi vătămări iar în cazuri grave chiar distrugeri ireversibile.

Apariţia diverselor boli are cauze multiple, cele mai frecvenţe fiind legate de excesul de umiditate şi fertilizarea sau tunderea efectuate într-un mod necorespunzător, în mediul natural găsindu-se destule ciuperci, bacterii ;i alte asemenea organisme care favorizează îmbolnăvirile gazonului.

Pentru început, vom prezenta cele mai frevente boli care pot afecta gazonul, uneori într-o măsură mai mare, alteori într-una uşor redresabilă.

Rugina. Favorizată de căldură şi umezeală, gazonul capătă în timp o culoare ruginie (evoluând de la pete de culoare maro, galbenă, roşie), care va fi observată cu uşurinţă mai ales dacă priviţi de la distanţă. La suprafaţa firului de iarnă se formează spori care se răspândesc din zona infestată de boală spre alte zone destul de repede din cauza mişcărilor de tot felul: bătaia vântului, tunderea şi/sau călcarea ierbii.

Mucegaiul alb. Apare cel mai frecvent în perioada imediat următoare topitului stratului de zăpadă. Funzele sunt acoperite de pete de culori variate, albe, roşiatice şi gri. În general, vor apărea cercuri cu un diametru de circa 30 de centimetri, iarba regenerându-se treptat din mijloc spre exterior.

Sclerotinia. Este favorizată de temperaturi excesiv de ridicate şi un grad de umezeală sporit. La început, apar pete mici de culoare gălbuie, extinzându-se treptat prin tunderea şi călcarea ierbii.

Făinarea. Apare în special pe parcursul perioadelor mai reci şi umede, fiind favorizată şi de circulaţia insuficientă a curenţilor de aer. Firele de iarbă capătă o culoare albă-gri şi arată de parcă ar fi fost presărate cu făină ori var.

Pătarea frunzelor. Apar pete de culoare maroniu deschis cu marginile mai închise, în formă de cercuri alungite, care – în timp, îşi sporesc dimensiunile, centrul acestora deschizându-se la culoare şi murind. Uneori se ajunge la moartea unui număr mare de plante şi afectarea unor porţiuni însemnate din suprafaţa gazonului.

Typhula. Îmbolnăvirea se produce pe timp de iarnă, sub stratul de zăpadă. După topirea acestuia, apar porţiuni afectate de uscăciune. De obicei, plantele nu sunt afectate la modul ireversibil, regenerându-se pe măsură ce vremea se încălzeşte.

Mălura. În zonele afectate plantele cresc mai lent şi rămân mai scurte decât cele care populează porţiunile sănătoase. Gazonul capătă o culoare verde deschis, iar firele atinse de boală, se contract la suprafaţa solului şi în cele din urmă mor.

Cu o ocazie viitoare ne vom referi şi la neplăcerile provocate de diverşi dăunători.

Pentru că este vremea prielnică, dacă vă doriţi înfiinţarea unui gazon, puteţi alege cel mai potrivit tip, în funcţie de condiţiile de care dispuneţi pentru a-l amenaja şi scopul pe care-l aveţi în vedere: sport, umbră ori standard. Puteţi consulta oferta în magazinele din ţară şi în shop-ul nostru online. Cât despre noi, vă stăm la dispoziţie pentru orice doriţi să ne transmiteţi.

About the Author: