Bolile şi dăunătorii gazonului. Partea a doua

Deşi în cazul gazonului problemele legate de apariţia diferiţilor dăunători nu sunt atât de frecvenţe, dacă deţineţi şi îngrijiţi o peluză e recomandat să treceţi în revistă principalii dăunători cu care aţi putea la un moment dat avea de-a face. Există destule insecte şi alte viețuitoare care pot afecta aspectul şi sănătatea gazonului.

Atunci când acestea sunt prezente într-un număr mare – putându-se observa cu uşurinţă modificări în structura gazonului, trebuiesc luate de-ndată măsuri de protejare pentru evitarea unor distrugeri iremediabile.

Iată cei mai frecvenţi dăunători ai peluzei:

Tipula. Este o insectă care seamănă cu un ţânţar, doar că are dimensiuni ceva mai mari. Periculoase în acest context sunt larvele ei care provoacă pagube la nivelul rădăcinii şi tulpinii plantei, care se îngălbeneşte şi ofileşte, peluza căpătând o culoare maro deschis. Distrugeri şi mai însemnate sunt provocate atunci când ciorile vin după larve, considerând gazonul o sursă de alimente, fiind astfel afectate porţiuni mai mari de teren.

Coropişniţa. Insecte destul de des întâlnite la noi, acestea trăiesc în pământ unde construiesc mici galerii. Pot ataca gazonul atât insectele mature cât şi larvele lor, hrănindu-se cu rădăcinile plantelor. Atacul lor este de regulă indicat de apariţia mai multor pete de culoare galbenă pe întinderea gazonului.

Furnici/Albine. Există anumite specii de albine care formează mormane de pământ la suprafaţa solului. La fel se întâmplă şi în cazul furnicilor, muşuroaiele fiind la fel de incomode şi inestetice dacă apar pe suprafaţa peluzei.

Larve de gândaci. Trăiesc perioade mari în pământ şi se hrănesc cu rădăcini. Iarna populează straturile mai adânci ale solului, însă primăvara revin în cele superioare, atacând plantele. Probleme şi mai mari apar când acestea atrag corbi şi păsări în căutare de hrană.

Cârtiţa. Deşi este un animal cât se poate de util, pentru că reduce considerabil numărul dăunătorilor, muşuroaiele de pământ lăsate în urmă pot cauza neplăceri. Este activă îndeosebi primăvara şi toamna. Poate fi gonită dacă gazonul este folosit frecvent pentru sport ori joacă.

Şoareci de câmp. Consumă plante şi lasă în urma lor movile de pământ de dimensiuni reduse şi forme neregulate, afectând prin urmare gazonul atât la nivel structural cât şi estetic.

Râme. Deşi au şi un efect benefic, sporind calitatea solului şi indicând că este suficient de sănătos şi aerat, râmele răscolesc pământul, lăsând porţiuni de gazon fără iarbă, afectând deci aspectul acestuia.

Omizi. Se hrănesc pe timp de noapte la suprafaţa solului, provocând pagube la nivelul rădăcinilor şi tulpinilor.

Melci. Aceştia rod plantele iar în cazul unei invazii mai însemnate le afectează la nivel fiziologic şi în mod vizibil, în cele din urmă provocându-se ofilirea. Pagubele în ceea ce priveşte peluza sunt destul de rare, melcii găsindu-se mai frecvent prin grădini.

Aspectul gazonului poate fi afectat şi de apariţia feluritelor buruieni care provoacă probleme estetice ce ţin de regularitatea, dimensiunile şi textura plantelor. Frecvent întâlnite şi supărătoare sunt păpădia, busuiocul de câmp, meiul, traista-ciobanului, măcrişul, ori trifoiul.

Deşi cazurile de acest gen nu sunt din fericire prea frecvente, combaterea dăunătorilor gazonului se realizează prin tot felul de metode – culturale, biologice ori prin utlizarea diverselor produse create special, de felul insecticidelor sau a ierbicidelor, ce pot fi achiziţionate din magazine specializate pe rezolvarea trebuinţelor de acest fel. Recomandat este să identificaţi problema şi să apelaţi la metoda cea mai eficientă, care în acelaşi timp aduce cele mai puţine prejudicii structurii peluzei şi calităţii mediului înconjurător.

About the Author: