Bolile păsărilor de curte: ologeala la găini (III)

În seria referitoare la bolile care pot afecta păsările din curte, continuăm azi cu un articol despre ologeala la găini. Inflamația tendoanelor este o problemă comună pentru păsările bătrâne, în timp ce artrita provoacă și ea ologeală. O altă cauză care favorizează apariția ologelii este lipsa vitaminei D din organism. În funcție de severitatea bolii, recuperarea se va face treptat.

Pentru a diagnostica corect și a trata această boală, trebuie să știm care sunt cauzele care pot favoriza dezvoltarea acestei condiții.

Cauze:

  • Problemele picioarelor pot fi cauzate de o alimentație dezechilibrată.
  • Infecțiile virale sau bacteriile.
  • Tăieturi, răni ale pielii sau piciorului.
  • Probleme la rinichi.
  • Infecția cu stafilococi provoacă sub picior un abces inflamat care cauzează dificultăți de deplasare.
  • Prezența unor tumori în corp poate pune presiune pe organele interne și să limiteze cantitatea se sânge care trece prin picioare.
  • Artrita – apare de regulă la păsările bătrâne din cauza suprafeței pe care se plimbă și stau păsările (stinghii necorespunzătoare, beton etc.).
  • Guta – apare de regulă la păsările bătrâne care sunt hrănite doar cu grăunțe.
  • Unghile prea mari pot cauza de asemenea ologeală.
  • Suprafața tare (betonul) și cea umedă (cârpe, ziare) pot cauza ologeala.

Cum tratăm ologeala la păsări

Există mai multe tipuri de tratament pentru a vindeca picioarele păsărilor, în funcție și de diagnosticul pus de veterinar. Tratamentul poate include și modificarea alimentației cu furaje care au o concentrație mai mică de proteine, la care să le adăugați suplimente. De exemplu, puteți să suplimentați rația de hrană cu 1 gram de calciu vitaminizat. În apă, puteți adăuga aditivi furajeri naturali precum, Jolomix pentru o cură de vitamine și Cavimin care ajută la prevenirea ologelii. Le găsești toate în magazinele Agroland din țară sau le poți comanda din magazinul online aici.
În cazul infecțiilor care afectează încheieturile -care apar mai rar- medicul veterinar vă va recomanda un tratament cu antibiotice. La fel trebuie procedat și în cazul în care păsările au probleme cu rinichii.

În cazul infecțiilor virale sau cu bacterii, este posibil să fie nevoie de tratament de specialitate, motiv pentru care vă recomandăm să vă adresați medicului veterinar;

De asemenea, este recomandat să separați păsările cu probleme, deoarece alte păsări ar putea să le lovească sau hărțuiască și să le creeze mai multe probleme. Alimentația echilibrată, prin oferirea furajelor potrivite stadiului de creștere, reprezintă tratamentul cu cea mai mare șansă de vindecare.

În cazul în care păsările au răni sau tăieturi pe picioare, curățați-le bine și bandajați-le.

Recuperarea necesită multă atenție și răbdare. Oferiți-le păsărilor furaje și apă de calitate la discreție. De asemenea, asigurați-vă că au un mediu liniștit pentru recuperare. Temperatura și lumina din adăpost trebuie să fie optime pentru a evita stresul.

Verifică constat starea păsărilor din gospodărie pentru a te asigura că ai un efectiv sănătos.

About the Author: