Beneficiile laptelui de capră

  • Lapte de capră

Foarte multe persoane trec cu vederea beneficiile laptelui de capră pentru alimentație. Este adevărat, laptele de capră nu este pentru oricine. Chiar dacă este mai greu de găsit decât cel de vacă și chiar mai scump, dacă îl achiziționăm din comerț, acest aliment este foarte bun pentru o dietă echilibrată.

Ce conține laptele de capră?

Acest aliment conține foarte mulți nutrienți. Un singur pahar ne oferă un sfert din doza zilnică necesară de calciu și vitamina A. Este bogat în fosfor și vitamina D – elemente esențiale pentru sănătatea oaselor.

Lapte de vacă sau de capră?

La o primă vedere, sunt foarte multe asemănări între aceste două tipuri de lapte. Totuși sunt și câteva diferențe semnificative care au impact în toleranță și gust.

Lactoză: Pentru ambele tipuri de lapte, lactoza este principala sursă de carbohidrați. Foarte multe persoane, pe măsură ce înaintează în vârstă, dezvoltă intoleranță la lactoză. Laptele de capră este puțin mai sărac în lactoză decât cel de vacă. Când trec de la produsele de vacă la cele de capră, chiar și persoanele cu intoleranță se pot bucura în continuare de lactate pentru o alimentație echilibrată.

Proteine: Cazeina este principala proteină pe care o găsim în cele două tipuri de lapte, dar există câteva diferențe. La vaci, vorbim de cazeina alpha, în timp ce la capre există cazeina beta. Alergiile apar când imunoglobina E se fixează pe moleceulele din mâncare. Pentru că proporțiile cazeinei sunt diferite în cele două tipuri de lapte, uneori persoanele alergice la laptele de vacă vor tolera laptele de capră.

Grăsimi: Globulele de grăsime din laptele de capră pot fi digerate mai rapid decât cele din laptele de vacă. Laptele de capră conține mai multe trigliceride cu lanț mediu – un tip special de grăsimi care sunt abosrbite direct în sânge.

Există pericole?

Specialiștii spun că laptele de capră nu ar trebui să fie oferit sugarilor, în schimb este bun pentru copii și adulți. Există teste din trecut conform cărora sugarii care au primit lapte de capră au dezvoltat anemie, din cauza lipsei de vitamina B12.

Concluzie

Foarte multe persoane care se temeau de gustul laptelui de capră au rămas plăcut surprinse după ce au gustat. Nu vă sfiiți să încercați acest produs. Datorită diferențelor (lactoză, grăsimi și proteine), persoanele care au intoleranță la laptele de vacă, pot consuma lapte de capră fără probleme. Totuși, acest produs nu este recomandat pentru sugari.

About the Author: