Au găinile nevoie de un adăpost încălzit?

Unul dintre cele mai dezbătute subiecte când vine vorba de creșterea găinilor este încălzirea adăpostului. Așadar, au nevoie sau nu păsările de un adăpost încălzit pe timpul iernii, când în cele mai multe situații temperatura din termometru este sub 0 grade? Încercăm să aducem argumente pro și contra în rândurile următoare.

Găinile sunt păsări incredibile, care pot supraviețui în medii destul de dure. Dacă au un loc în care să stea ferit de vânt, își pot menține temperatura corpului ridicată chiar și în mediile reci. În timpul nopții, când stă cocoțată pe stinghie, găina își umflă penele. Umflatul penelor crează un strat de aer între piele și pene care are rolul de a păstra căldura. De regulă, găinile își acoperă și picioarele prin acest procedeu. De asemenea, păsările își pun capul sub o aripă. Dacă aveți un adăpost bine izolat și populat cu un număr relativ mare de păsări, sunt șanse foarte mari ca temperatura din coteț să rămână optimă pentru confortul înaripatelor.

De ce este nevoie de un adăpost încălzit?

La fel ca în cazul oamenilor, organismul păsărilor funcționează după anumite priorități. În topul listei sunt circulația sângelui, respirația și alte procese critice pentru viață. Ghiciți ce este în subsolul listei…depunerea ouălor.

Când cerințele organismului sunt îndeplinite, producția de ouă este bogată. Dar când găinile au de înfruntat un mediu rece și condiții vitrege, probabil vă dați seama de ce se opresc înaripatele din depus ouă.

FOARTE IMPORTANT: Frigul este un factor decisiv pentru stopatul ouatului pe timp de iarnă.

Crescătorii din alte țări au început cu ceva ani în urmă să folosească o metodă pentru a forța năpârlirea prin reducerea luminii și a nutrienților de bază din alimentație. Practic, dacă nu le mai oferiți înaripatelor apă și hrană adecvată, organismul lor este dat peste cap. Primele efecte sunt stoprea ouatului și năpârlirea.

Când temperatura scade drastic, există riscul de îngheț al apei. Dacă găinile nu se hidratează corespunzător, nici nu se vor hrăni cum trebuie. Dacă se opresc din mâncat și din băut apă, se vor opri și din ouat. Dacă această situație apare la începutul anotimpului rece, sunt șanse mari ca păsările să nu mai depună ouă până la începutul primăverii.

Probleme pot să apară și când găinile au în continuare o producție bogată de ouă. Imaginați-vă un ou proaspăt depus. Coaja și membrana protectoare țin la distanță bacteriile sau alte organisme microscopice. Astfel, oul este comestibil. Acum închipuiți-vă că din cauza frigului un ou îngheață și crapă. Acest ou nu mai este comestibil.

Încălzim sau nu adăpostul?

Răspunsul la această întrebare depinde de fiecare crescător în parte. Vreți o producție bogată de ouă și în sezonul rece? În acest caz noi vă recomandăm să le oferiți un adăpost cald prietenelor înaripate. Cu siguranță vă vor răsplăti din plin. Aceasta poate fi ultima șansă să începeți pregătirile de iarnă în coteț.

Asigurați-vă că adăpostul este un mediu sigur pentru găini, ferit de paraziți și că nu prezintă avarii.

About the Author: