Arbuștii ornamentali – Sfaturi fundamentale de îngrijire și întreținere!

  • Ingrijirea arbustilor ornamentali

Pentru o amenajare corectă, grădina trebuie să fie bine structurată. Trebuie să aibă delimitate intrarea, punctul central, aleile, granițele și zonele de activitate. Folosește-te de plantele ornamentale pentru a structura grădina și curtea casei. Plantele ornamentale vor aduce culoare, aer proaspăt și vor vorbi despre personalitatea ta. Alege plantele care te reprezintă și îți dau o stare de spirit bună, iar noi te învățăm cum să le îngrijești ușor și eficient.

În ce zonă din grădină transplantăm plantele ornamentale?

Amenajarea exterioară trebuie să țină cont de funcțiile grădinii, și să le pună în valoare. Plantele ornamentale nu au doar rol estetic, ele trebuie să ofere structură grădinii. Grădina trebuie să fie bine delimitată, să aibă un punct central de socializare, zone de activitate și alei pentru trafic. Când realizezi transplantarea plantelor ornamentale din ghiveci în grădină, ține cont de următoarele recomandări.

Granițele grădinii sau ale curții pot fi trasate cu ajutorul coniferelor. Thuja aurea nana (Tuia Aurie Pitică), Thuja occ smaragd (Tuia ornamental) sunt excelente pentru acest lucru. Fac față fără probleme stresului termic, se întrețin ușor și fac umbră.
Punctul central, al unui foișor sau al unei mese de terase poate fi delimitat cu ajutorul trandafirilor pomișor sau al plantelor cățărătoare. Trandafirii urcători pot îmbrăca un foișor în care este amplasată o masă sau fotolii de exterior. Va oferi umbră, culoare și mireasmă locului de siestă.
Aleile pot fi delimitate cu flori de mărime medie sau cu arbuști ornamentali. Euonymus aurea (Salbă Japoneză), Euonymus Bravo (Ax Japonez Bravo), Euonymus Benkomasaki (Salbă) și Euonymus Livornese ( Evonimus) sunt variante de plante excelente pentru delimitarea aleilor. Pot fi plantate în șir sau la distanță, din loc în loc. Vor arăta bine oricum, datorită frunzelor pestrițe, foarte estetice.
Zonele de activitate pot fi delimitate prin arbuști ornamentali plini de culoare, răcoroși,care fac față temperaturilor mari. Următoarele specii sunt ideale pentru delimitarea zonei de grătar sau a spațiului de joacă pentru copii: Berberis rosso (Dracila), Afin Vaccinium (Afin de cultură) Photinia red robin (Photinia cu vârf roșu și boabe de Crăciun).

Dacă îți dorești o delimitare cu gard viu, ține cont de faptul că arbuștii se plantează pe două rânduri, alternativ. În acest fel se dă consistență gardului viu. La plantare se ține cont de tipul de sol. Dacă este un sol greu, care reține apă, în timpul plantării se folosește nisipul sau pietrișul pe fundul gropii, pentru a permite drenarea corectă a apei. Se evită astfel băltirea și mocirlirea.

Cum și cât se irigă plantele ornamentale?

Sistemul de irigare este foarte important în structura unei grădini. Indiferent de mărimea ei, este practic și mai puțin anevoios ca irigarea să fie realizată cu dispozitive special realizate. Dacă gazonul trebuie udat cu regularitate, zilnic, arbuștii ornamentali nu au nevoie de apă în fiecare zi. Investește într-un sistem de irigare inteligent. Te va scuti de multă muncă și cu siguranță va fi eficient. Folosește aspersoare pentru gazon, iar pentru arbuștii ornamentali și flori este bine să creezi sisteme de irigare cu picurător. Ai nevoie de furtune cu picurare, furtune normale, distribuitoare, conectoare, aspersoare și eventual un programator. Îți recomandăm cu încredere sistemele de la Gardena.

Produse gardena pentru irigatii gradini

Arborii ornamentali nu se irigă din abundență decât la transplantare. Ulterior se vor iriga treptat, în funcție de permeabilitatea solului. Spre deosebire de gazon, de exemplu, care are nevoie de udări scurte și dese, arbuștii ornamentali se irigă la 4-5 zile în primul an de la transplantare. Cantitatea de apă trebuie să fie suficientă, cât permite solul. Apa nu trebuie să băltească. Pe perioada de vară, udările dese și scurte favorizează apariția bolilor la arbuștii ornamentali. Din al doilea an de viață arbuștii se udă săptămânal. Pentru oricare dintre plantele din grădină udarea se va face seara după orele 19.00, însă cea mai eficientă este udarea de dimineață, până în ora 10.00, pe răcoare.

Tunderea arbuștilor ornamentali

Tunderea coroanei arborilor ornamentali se face după primul an de la transplantare. Procedura este importantă pentru întreţinerea formei coroanei. În cazul arbuștilor și arborilor tunderea este o procedură de reîntinerire, absolut necesară.
Gardul viu, arborii ornamentali, trandafiri urcători, toți au nevoie de tundere periodică pentru a nu crește neregulat și haotic. O grădină îngrijită presupune puțin efort, mai ales primăvara. Folosește o foarfecă sau o drujbă pentru a tunde rapid și eficient plantele ornamentale care au nevoie de îngrijire.

Fiskars - foarfeca gard viu
De îngrijire periodică au nevoie rășinoasele. Tuia este un arbore ornamental foarte des folosit, și foarte eficient în amenajările exterioare, însă va arăta bine doar dacă este întreținut. Se tunde la sfârșitul iernii, pentru împrospătare. Se îndepărtează crengile ieșite din coroană, vârfurile ramurile și crengile uscate de lângă tulpină. Se ține cont de capacitatea de refacere a plantei.

bosch drujba electrica

Atenție la dăunători!

În orice grădină vor exista și dăunători. Insectele nu sunt un pericol dacă nu se înmulțesc foarte tare. Se folosesc produse repelente doar dacă numărul lor este îngrijorător de mare. O insectă care ar putea face probleme, mai ales dacă grădina are arbori și arbuști ornamentali este Cărăbușul de mai. Pentru că acesta își depune larvele în pământ, la rădăcina plantei, se recomandă efectuarea arăturilor adânci de toamnă, care vor scoate la suprafață larvele. Răspândirea atacului se poate combate cu tratamente fitosanitare aplicate dimineața sau seara. Puteți folosi Karate Zeon, care elimină și omizile sau ploșnițele cerealelor, insecte agresive și stăruitoare.

Karate Zeon - insecticid

Șocurile termice duc la schimbări în comportamentul plantelor. Pot apărea boli sau dăunători care fac planta să sufere şi chiar duc la moartea acesteia. Inclusiv rășinoasele pot avea probleme din cauza stresului termic. La începutul începutul lunii mai se recomandă un tratament preventiv cu fungicide. Tratamentul poate fi repetat la 2 săptămâni. Substanță recomandată: Ridomil. La stropire pot adăuga concomitent și îngrășăminte foliare cu conținut mare de potasiu și microelemente.

Ridomil Gold - fungicid

 

About the Author: