Ar trebui să spălăm, sau să nu spălăm ouăle de curte?

Home/Blog, Informaţii/Ar trebui să spălăm, sau să nu spălăm ouăle de curte?

Ar trebui să spălăm, sau să nu spălăm ouăle de curte?

Nu-i aşa că totul este mai bun atunci când este curat? Mâinile tale, casa ta, faţa copilului tău … dar ouăle de la găinile tale?

Când cumperi ouă de la magazin observi că sunt imaculate. Dacă aduni propriile ouă, atunci ştii că nu sunt aşa de la natură.

Este interesant să ştii că atunci când o găină face un ou, acesta capăta un înveliş aproape imperceptibil numit cuticul.

Cuticulul se comportă ca o barieră naturală şi împiedica germenii şi bacterile să pătrundă prin coaja în ou. Lăsând ouăle nespălate, aceasta barieră naturală rămâne intactă.

Producătorii comerciali de ouă sunt obligaţi prin anumite norme, să spele toate ouăle înainte de livrare, de aceea ouăle cumpărate din magazin sunt atât de curate.

Dacă produceţi ouă pentru gospodăria proprie, aveţi mai mult control asupra manevrării ouălor. Curăţarea lor cu o cârpă uscată va elimina penele şi pământul. Şi dacă aveţi de a face cu ocazionalul ou “murdar”? Atunci se poate spăla, cu condiţia să fie ţinut în frigider şi să fie consumat înaintea ouălor care nu au fost spălate.

oua-spalate-compressor

 

Ouăle sunt adesea depozitate în frigider pentru a încetini descompunerea, iar refrigerarea ouălor este o practică obişnuită.

Însă, în multe alte ţări, ouăle sunt păstrate la temperatura camerei şi niciodată refrigerate. Oricare ar fi preferinţele de stocare, ar trebui luată în considerare renunţarea la curăţenia absolută – cel puţin când vine vorba despre ouă!

Sursă: nutrenpoultryblog.com

About the Author: