Află care sunt parametrii de influenţa ai incubaţiei II

Home/Blog, Informaţii/Află care sunt parametrii de influenţa ai incubaţiei II

Află care sunt parametrii de influenţa ai incubaţiei II

Pentru o incubaţie corectă trebuie să fie luaţi în calcul următorii parametrii

  1. Temperatura
  2. Umiditatea
  3. Ventilatia
  4. Intoarcerea oualor

 

Temperatura

Aceasta determina activitatea metabolică a embrionului şi deci viteza de dezvoltare a acestuia. Temperatura optimă : 37,5 °C.

La începutul incubaţiei, este necesară căldura în incubator, ulterior aceasta trebuie scăzută deoarece se adăugă şi căldura produsă de embrion. Temperaturile excesive, compromit dezvoltarea sistemului imunitar şi al funcţiilor intestinale ale embrionului.Perioada embrionară a păsărilor se împarte în general în două sub perioade, faza de incubaţie şi faza de ecloziune. Ecloziunea în general durează ultimele 3 – 4 zile din faza embrionala. În cazul puilor de găină, când este vorba de incubaţie se referă la primele 19 zile a dezvoltării embrionului. Puii de găină se nasc după 21 de zile de dezvoltare embrionala : 19 zile în incubator + 3 zile în camera de ecloziune.

Incubaţia diferitelor specii în acelaşi incubator nu este adecvată din cauză că diversele specii au perioade de embriogeneza diferită.

Păsările în natură întorc ouăle frecvent în cuib. Întoarcerea ouălor în timpul incubaţiei previne moartea embrionilor şi naşterea puilor cu malformaţii. Tot timpul înainte de a umbla la ouă mâinile trebuie spălate cu săpun şi apoi uscate, pentru a nu le contamina.

Umiditatea

Trebuie să fie constantă pe toată perioada incubaţiei, încât de aceasta depinde schimbul gazos şi pierderea vaporilor de apă (55-60%) corecte. Datorită excesului umidităţii ouăle nu se dezvoltă normal. Embrionul se dezvoltă în interior dar nu poate ieşi din ou. Excesul umidităţii poate fii recunoscut dacă în oul întreg, după perioada de incubaţie, este mult lichid său sânge. Deasemenea tot datorită acestui fenomen rezulta şi puii cu defecte.

Ventilaţia

Embrionul în dezvoltare în ou consuma oxigen şi emite dioxid de carbon. Necesitatea unui schimb gazos este foarte redusă la începutul incubaţiei şi în cazul în care în incubator se pun mai puţine ouă decât aparatul poate să acomodeze. În cazul utilizării unui incubator comercial este necesar a fi urmate instrucţiunile firmei producătoare pentru a asigura un schimb gazos adecvat. Dacă temperatura oscilează mai mult de 0,5°F procentul de la ecloziune este foarte mic. Temperatura trebuie controlată de cel puţin două ori pe zi.

Umiditatea relativă care măsoară raportul procentual între cantitatea de apă sub formă de vapori din aer şi cantitatea maximă pe care aerul o poate conţine la temperatura dată (punctul de saturaţie), este extrem de importantă pentru o dezvoltare corectă a embrionului.

Întoarcerea ouălor

Se face mecanic la intervale regulate, operaţiune indispensabilă a dezvoltării embrionare care împiedică gălbenuşul să se lipească de membranei interioare, favorizând dezvoltarea membranelor embrionale.

Examinarea cu ovoscopul numită şi “proba mirajului” este o operaţiune ce permite controlul dezvoltării embrionului pe durata incubaţiei. Se face cu ovoscopul observând oul la lumina acestuia.

Această operaţiune trebuie efectuată :

– 4 – 5 zile de la începutul incubaţiei ( trebuie eliminate ouăle nefecundate şi cele cu embrionul decedat înainte)

– 14 -15 zile ( pentru eliminarea embrionilor morţi după ziua 5 )

Diferite stadii ale oului la incubaţie:

a) ou nefecundat

b) ou cu embrionul în dezvoltare

c) ou cu embrionul mort în ziua 5 – 6 de incubaţie

embrion-compressor

 

 

About the Author: