Afidele la plante. Cum ne protejăm culturile din grădină

Afidele sau păduchii cum mai sunt cunoscuți, sunt mici insecte care atacă plantele din grădină și îți pot distruge recolta într-un timp foarte scurt. Din fericire însă, dacă îi identifici la timp, poți scăpa de acești dăunători foarte ușor, fără să-ți compromiți cultura.

Semnele care indică prezența afidelor

Afidele se hrănesc cu seva plantelor. Deși pot fi observate cu ușurință din cauza faptului că apar în număr mare și vizibil, există însă și alți factori care să indice prezența lor.

Printre aceștia se numără și apariția unei paste lipicioase care se dezvoltă pe spatele frunzelor atacate. Lichidul respectiv este secretat de afide, iar din cauza faptului că este dulce, atrage la rândul ei alte insecte, cum ar fi furnicile. Este bine să știi că, dacă nu îndepărtezi lichidul în timp util, acesta se poate dezvolta în mucegai negru ce va acoperi ramurile plantelor și va bloca astfel fotosinteza.

Un alt aspect care indică prezența afidelor este îngălbenirea frunzelor. Acestea încep să se deformeze, după care se vor îngălbeni. Pe spatele frunzelor va apărea și o pastă lipicioasă care va sufoca frunza.

Nu trebuie să-ți faci griji de prezența acestor mici insecte. Există soluții pentru a scăpa de ele și a te bucura de o grădină sănătoasă, cu flori în culori vibrante.

Cum să scapi plantele de afide

Există mai multe soluții pentru a preveni și scăpa de micii dăunatori. De exemplu, dacă florile sunt udate bine, cu suficientă apă, seva acestora nu va mai fi atât de dulce. Acest fapt nu va determina apariția unui număr așa mare de insecte.

O altă modalitate este tunderea trandafirilor și a arbuștilor toamna. Afidele își depun ouăle în solzii mugurilor în luna octombrie. Astfel, prin tăiere, dezvoltarea afidelor va fi întreruptă.

Dacă te confrunți deja cu afide, le poți strivi chiar tu dacă sunt în număr mic. Pentru a preveni însă dezvoltarea unei colonii de insecte, atunci când plantele intră în vegetație, poți face stropiri, aproximativ la fiecare 3 săptămâni.

Dacă te confrunți deja cu o invazie, cea mai simplă și sigură soluție este aplicarea de insecticide.

La Agroland găsești produse fitosanitare din gama insecticidelor pentru tratarea unor boli specifice. Vezi aici gama de insecticide.

Produse fitosanitare găsești și în magazinele Agroland selecționate. Vezi aici locațiile.

 

About the Author: