8 lucruri pe care nu le știai despre pisici

Pisicile s-au domesticit încă din anul 2200 î.Hr., egiptenii fiind primii care s-au gândit să țină aceste animale pe lângă oameni. Ei țineau pisicile lângă casă cu scopul de a alunga șoarecii care provocau diverse boli în comunitate. De atunci aceste feline trăiesc în strânsă legătură cu oamenii, devenind unul dintre cele mai populare animale de companie.

Pentru că februarie o dedicăm iubirii față de prietenii necuvântători, articolul ce urmează îl dedicăm pisicilor. Mai exact 8 curiozități privitoare la comportamentul pisicii.

  1. În unele culturi, pisicile sunt considerate ca fiind animale sacre. În Egiptul Antic de exemplu, pisicile erau divinizate deoarece zeițele protectoare ale regatului erau descrise ca fiind jumătate femeie, jumătate pisică. Chiar și în Japonia sunt considerate ca fiind animale sacre, încă din anul 1000.
  2. Pisicile pot vedea cu până la 5 ori mai bine decât oamenii, în special noaptea. Deși nu pot distinge la fel de multe culori ca ochiul uman, pisicile pot distinge ținta chiar dacă aceasta se află în mișcare.
  3. Micile feline se pot deplasa cu o viteză de până la 40 km/h. Ele însă nu pot menține acest ritm mai mult de 1 minut, ele nefiind alergătoare de fond. Această abilitate extraordinară este o moștenire de la strămoșul lor și anume, pisica sălbatică africană.
  4. Pisicile pot sări cu până la 5 ori lungimea propriului trup. În termeni umani, asta înseamnă sărituri de lungimea unui bazin. Această abilitate le face a fi niște vânători extraordinari de șoareci.
  5. Știai că o pisică adultă își petrece doar 35% din zi trează? Restul zilei vei observa că aceasta doarme fie într-un somn adânc, fie ușor. Pisica își poate petrece aproape o zi întreagă dormind deoarece în momentul în care se trezește, ea poate deveni în alertă la capacitate maximă.
  6. O pisică are cu 38 mai multe oase față de oameni. Deși corpul unei pisici este mult mai mic decât al omului, aceasta are nici mai mult, nici mai puțin de 244 oase. De asemenea, aceasta are 60 de vertebre, dintre care 20 se află doar în coadă pentru a fi flexibilă.
  7. Momentele din zi în care o pisică este activă sunt dimineața și seara. Asta pentru că acestea sunt perioadele prielnice pentru a vâna. Caracteristică dobândită tot de la strămoș, pisica sălbatică africană.
  8. Cu toții știm că pisicile beau lapte încă de pui, însă știai că majoritatea dintre ele nu au enzimele necesare pentru digerarea laptelui? De asemenea, pisicuțele se nasc cu 26 de dinți de lapte, iar la maturitate aceștia sunt înlocuiți cu 30 de dinți definitivi.

Câte din aceste curiozități cunoșteai? Spune-ne în comentarii tu ce curiozități știi despre aceste mici feline?

About the Author: