6 curiozități despre curcani

Curcanul este o pasăre care își are originile în Statele Unite ale Americii, aceștia fiind primii care l-au domesticit. Carnea de curcan este una dintre alimentele cu cel mai ridicat conținut de proteine și una dintre cele mai sănătoase alegeri în materie de carne. Pe lângă carne, chiar și ouăle de curcan sunt bogate în proteine și foarte sănătoase.

Știai însă, că aceste păsări sunt destul de interesante în ceea ce privește comportamentul și caracteristicile lor? În articolul de mai jos îți prezentăm 6 curiozități amuzante despre curcani.

  1. Curcanii sălbatici pot zbura

Deși sunt păsări mari, curcanii sălbatici se pot ridica deasupra solului. Pot atinge chiar și o viteză de până la 90 km/h, pe distanțe scurte însă. Curcanii domestici se deplasează doar mergând datorită faptului că aceștia sunt hrăniți mereu cu furaje pentru a putea fi ulteriori sacrificați.

  1. Mărgele fac diferența între curcani

Curcanii masculi au mărgele la gât și moț. Femelelor însă, le lipsesc aceste particularități. Un alt aspect îl reprezintă faptul că masculii au un smoc la nivelul pieptului. Acesta este format dintr-un tip de pene cu structură modificată ce se aseamănă cu părul.

  1. Curcanii își pot schimba culoarea capului și a gâtului

În funcție de starea în care se află, curcanii își pot modifica culoarea capului. Atunci când masculii își înfoaie corpul, moțul, mărgelele și capul devin roșii, albe sau albastre în doar câteva secunde.

  1. Curcanii sălbatici pot sta în copaci

În pădure, curcanii sălbatici se urcă în copaci. Aceștia zbor până la crengile inferioare ale copacilor și dorm acolo. Asta pentru a se feri de animalele de pradă. Cei domestici încearcă mereu să le copieze comportamentul, dar nu reușesc.

  1. Curcanii sunt păsări sociale

Curcanii stabilesc legături puternice pe viață cu partenerii lor și membrii familiei. În sălbăticie, aceștia pot fi văzuți în grupuri și de 200 de exemplare.

  1. Curcanii au auzul foarte bine dezvoltat

Deși nu au urechi externe, curcanii au simțul auzului foarte bine dezvoltat. În plus de asta, aceste păsări au un câmp vizual de până la 270 de grade și pot vedea în culori.

Care din aceste curiozități le cunoșteai deja? Cunoști și altele? Spune-ne părerea ta în comentarii.

About the Author: