5 beneficii ale ouălor de casă

  • Ouă de casă

Ouăle reprezintă una dintre cele mai bune surse de proteină pe care o primim de la natură. În România, conform Institutului Național de Statistică, o persoană consumă anual aproape 300 de ouă, mai exact 267. Care este însă cel mai indicat mod de a profita de beneficiile hrănitoare ale ouălor? Credem că sunteți de acord cu noi când spunem că ouăle de casă sunt cele mai indicate.

Un ou de găină, în funcție de dimensiune, conține între 60 și 90 de calorii. De asemenea, este compus și din aproximativ 5 grame de proteină pe care organismul nostru o digeră (de regulă 6 grame). Ouăle conțin și toți aminoacizii de care are nevoie organismul uman.

Evident, nu toate ouăle au aceeași compoziție. Calitatea și gustul sunt legate de procesul de producție din spate. Totul începe cu alimentația găinilor care depun ouă. Unul dintre motivele pentru care creștem păsări în curte, este faptul că avem puterea de a decide în ce mod creștem găinile. Răsplata este reprezentată, printre altele, de ouăle proaspete și hrănitoare, cu o savoare unică.

În continuare vă prezentăm cinci beneficii ale ouălor de casă:

1. Puterea de a decide
Crescătorii de păsări sunt capabili să decidă asupra întregului proces, de la modul în care găinile sunt adăpostite la sănătate și de la alimentație la divertisment. Aceste alegeri au un impact major în producția de ouă de calitate.

2. Suport local
Ouăle de casă sunt benefice și când ne referim la alte aspecte, cum ar fi economia locală și ecosistemul. De exemplu, păsările de curte au un rol important în gospodărie și pentru că ne oferă o sursă de fertilizant natural, ne scapă de insecte și de buruieni.

3. Prospețime de neegalat
Durează doar câteva minute să colectăm ouăle și astfel să avem o sursă de hrană „crescută în casă”. Un crescător de păsări își va vizita în fiecare dimineață prietenele înaripate pentru a le verifica și pentru a colecta ouăle proaspăt depuse. În acest fel, este mult mai ușor să ne bucurăm de beneficiile ouălor zi de zi. De asemenea, când avem o sursă de ouă proaspete la îndemână, putem mult mai ușor să încercăm rețete noi, oricând ne dorim acest lucru.


Citiți și: Găini sănătoase – ouă de calitate


4. Savoare și culoare
Beneficiile cele mai vizibile ale ouălor de casă sunt savoarea și culoarea. Au un gălbenuș bogat și un albuș clar și ferm. Aceste lucruri se datorează în primul rând alimentației pe care o au găinile din ogradă, bazată pe furaje de calitate și alte gustări foarte bogate în nutrienți.

5. Aliment nutritiv
Scriam mai sus că nu toate ouăle au aceeași compoziție și că în gospodărie noi decidem ce ouă vom mânca. Dacă păstrăm echilibrul în alimentația prietenelor noastre înaripate, mai mult ca sigură ne vom bucura de toate beneficiile ouălor: vitaminele A, D, E, minerale, acizi grași Omega 3 etc.

Voi ce părere aveți? Sunt ouăle de casă mai bune decât cele pe care le putem achiziționa din comerț?

Sursă foto

About the Author: