1 iunie 2018

4 metode de conservare a ouălor

Cu mulți ani în urmă, sau chiar și în zilele noastre în unele culturi, era important să conservăm ouăle în lunile de vară, deoarece producția scădea sau chiar se oprea în timpul iernii.

Conservarea ouălor era o parte importantă a supraviețuirii pentru zilele negre, în care resursele erau greu de găsit. Astăzi, chiar dacă ouăle sunt disponibile la tot pasul, pe toată perioada anului, s-ar putea să vă întrebați cum să conservați câteva ouă proaspete pentru uz pe timpul iernii. În continuare, vă prezentăm câteva tehnici testate de conservare a ouălor.

1. Murați și refrigerați ouăle

Pentru multe persoane, muratul apare doar în cazul legumelor. Le spunem că și ouăle fierte tari și decojite pot trece prin acest proces, după ce le punem în soluție de oțet, la care putem adăuga și alte mirodenii.

Ouăle pot fi murate și cu sfeclă, astfel veți obține o nuanță intensă de roșu și o aromă deosebită.

Cum murăm ouăle?

Pentru saramură, folosiți patru cești de oțet pe care le mixați cu condimente, de exemplu boabe de muștar. Puneți pe foc oțetul cu condimentele și lăsați combinația acolo până fierbe 5 minute.

Ouă murate
Foto: geniuskitchen.com

Răciți amestecul (pentru a preveni spargerea sticlei) și turnați-l peste ouăle fierte tari. Apoi, lăsați-le în frigider timp de patru săptămâni pentru ca ouăle să absoarbă toate condimentele. Ouăle murate vor rămâne conservate în frigider aproximativ 3-4 luni.

Atenție! Ouăle proaspete sunt cele recomandate pentru murat, pentru a fi siguri de calitate, ținând cont că urmează să le depozitați pentru o perioadă destul de lungă.

2. Folosiți soluție de silicat de sodiu (apă de sticlă)

Apa de sticlă a fost o soluție pentru conservarea ouălor până la începutul secolului 20, în special în zonele rurale, înainte ca electricitatea să fie disponibilă la scară largă.

Apa de sticlă este denumirea comună pentru silicatul de sodiu care, cum spuneam, era larg utilizată pentru conservarea ouălor.

Metoda aceasta funcționa pentru că bacteriile care ar fi putut pătrunde în ou erau ținute la distanță de amestecul folosit. Dacă doriți să încercați această metodă, specialiștii recomandă să diluați apa de sticlă. Adăugați un sfert de litru de apă pentru 1 treime dintr-o ceașcă cu soluție de silicat de sodiu de concentrație 8%.

Înainte să realizați amestecul, fierbeți apa și așteptați să se răcească înainte să adăugați soluția de silicat de sodiu.

După realizarea amestecului, turnați într-o oală de ceramică sterilizată sau într-o caserolă de plastic (evitați orice recipient din metal). Sterilizați vasul cu apă fiartă, pentru a ține bacteriile la distanță.

Amestecul trebuie să fie complet răcit înainte să introduceți ouăle. Puneți ouăle cu vârful în jos, dar aveți grijă să nu adăugați prea multe, pentru a nu le sparge pe cele de la fundul vasului.

Lăsați aproximativ 8 centimetri de lichid peste ouă și acoperiți vasul, după care depozitați-l într-o încăpere răcoroasă.

Puteți adăuga ouă proaspete în vas zilnic, dar DOAR ouă de casă. Nu conservați în acest mod ouăle cumpărate de la magazin.

3. Congelați ouăle

O metodă modernă de conservare a ouălor este conegelarea acestora. Există mai multe opțiuni la această metodă, fiecare cu avantaje și dezavantaje.

Puteți să le spargeți într-o tavă de ouă, acoperiți tava cu plastic și puneți-o în congelator. Când vreți să folosiți un ou, pur și simplu scoateți-l din tavă la fel cum ați proceda cu un cub de gheață și așteptați să se decongeleze.

Ouă congelate

Acum că știți cum să congelați un ou, aveți mai multe opțiuni. Puteți să amestecați albușul și gălbenușul, caz în care consistența va fi mai ridicată. Sau puteți să conservați doar gălbenușul intact. Este opțiunea voastră.

4. Conservați ouăle cu ulei mineral alimentar

Această metodă, populară în zilele noastre, nu necesită congelare. Folosiți o lingură de ulei mineral alimentar pentru 18 ouă. Adăugați un strat de ulei pe cojile ouălor.

Puneți ouăle cu vârful jos într-un vas și apoi mutați-le într-o zona întunecoasă sau răcoroasă. Sau puteți chiar să le puneți în frigider, cum preferați. Întoarceți ouăle o dată pe lună, pentru a preveni fixarea gălbenușului.

Foarte important: folosiți ulei mineral alimentar pentru conservarea ouălor, alte tipuri de ulei nu sunt recomandate și nu sunt eficiente.

Ați conservat ouă până acum? Care metodă dintre cele prezentate mai sus vi se pare ideală?

Sursă articol

4 metode de conservare a ouălor

Cu mulți ani în urmă, sau chiar și în zilele noastre în unele culturi, era important să conservăm ouăle în lunile de vară, deoarece producția scădea sau chiar se oprea în timpul iernii.

Conservarea ouălor era o parte importantă a supraviețuirii pentru zilele negre, în care resursele erau greu de găsit. Astăzi, chiar dacă ouăle sunt disponibile la tot pasul, pe toată perioada anului, s-ar putea să vă întrebați cum să conservați câteva ouă proaspete pentru uz pe timpul iernii. În continuare, vă prezentăm câteva tehnici testate de conservare a ouălor.

1. Murați și refrigerați ouăle

Pentru multe persoane, muratul apare doar în cazul legumelor. Le spunem că și ouăle fierte tari și decojite pot trece prin acest proces, după ce le punem în soluție de oțet, la care putem adăuga și alte mirodenii.

Ouăle pot fi murate și cu sfeclă, astfel veți obține o nuanță intensă de roșu și o aromă deosebită.

Cum murăm ouăle?

Pentru saramură, folosiți patru cești de oțet pe care le mixați cu condimente, de exemplu boabe de muștar. Puneți pe foc oțetul cu condimentele și lăsați combinația acolo până fierbe 5 minute.

Ouă murate
Foto: geniuskitchen.com

Răciți amestecul (pentru a preveni spargerea sticlei) și turnați-l peste ouăle fierte tari. Apoi, lăsați-le în frigider timp de patru săptămâni pentru ca ouăle să absoarbă toate condimentele. Ouăle murate vor rămâne conservate în frigider aproximativ 3-4 luni.

Atenție! Ouăle proaspete sunt cele recomandate pentru murat, pentru a fi siguri de calitate, ținând cont că urmează să le depozitați pentru o perioadă destul de lungă.

2. Folosiți soluție de silicat de sodiu (apă de sticlă)

Apa de sticlă a fost o soluție pentru conservarea ouălor până la începutul secolului 20, în special în zonele rurale, înainte ca electricitatea să fie disponibilă la scară largă.

Apa de sticlă este denumirea comună pentru silicatul de sodiu care, cum spuneam, era larg utilizată pentru conservarea ouălor.

Metoda aceasta funcționa pentru că bacteriile care ar fi putut pătrunde în ou erau ținute la distanță de amestecul folosit. Dacă doriți să încercați această metodă, specialiștii recomandă să diluați apa de sticlă. Adăugați un sfert de litru de apă pentru 1 treime dintr-o ceașcă cu soluție de silicat de sodiu de concentrație 8%.

Înainte să realizați amestecul, fierbeți apa și așteptați să se răcească înainte să adăugați soluția de silicat de sodiu.

După realizarea amestecului, turnați într-o oală de ceramică sterilizată sau într-o caserolă de plastic (evitați orice recipient din metal). Sterilizați vasul cu apă fiartă, pentru a ține bacteriile la distanță.

Amestecul trebuie să fie complet răcit înainte să introduceți ouăle. Puneți ouăle cu vârful în jos, dar aveți grijă să nu adăugați prea multe, pentru a nu le sparge pe cele de la fundul vasului.

Lăsați aproximativ 8 centimetri de lichid peste ouă și acoperiți vasul, după care depozitați-l într-o încăpere răcoroasă.

Puteți adăuga ouă proaspete în vas zilnic, dar DOAR ouă de casă. Nu conservați în acest mod ouăle cumpărate de la magazin.

3. Congelați ouăle

O metodă modernă de conservare a ouălor este conegelarea acestora. Există mai multe opțiuni la această metodă, fiecare cu avantaje și dezavantaje.

Puteți să le spargeți într-o tavă de ouă, acoperiți tava cu plastic și puneți-o în congelator. Când vreți să folosiți un ou, pur și simplu scoateți-l din tavă la fel cum ați proceda cu un cub de gheață și așteptați să se decongeleze.

Ouă congelate

Acum că știți cum să congelați un ou, aveți mai multe opțiuni. Puteți să amestecați albușul și gălbenușul, caz în care consistența va fi mai ridicată. Sau puteți să conservați doar gălbenușul intact. Este opțiunea voastră.

4. Conservați ouăle cu ulei mineral alimentar

Această metodă, populară în zilele noastre, nu necesită congelare. Folosiți o lingură de ulei mineral alimentar pentru 18 ouă. Adăugați un strat de ulei pe cojile ouălor.

Puneți ouăle cu vârful jos într-un vas și apoi mutați-le într-o zona întunecoasă sau răcoroasă. Sau puteți chiar să le puneți în frigider, cum preferați. Întoarceți ouăle o dată pe lună, pentru a preveni fixarea gălbenușului.

Foarte important: folosiți ulei mineral alimentar pentru conservarea ouălor, alte tipuri de ulei nu sunt recomandate și nu sunt eficiente.

Ați conservat ouă până acum? Care metodă dintre cele prezentate mai sus vi se pare ideală?

Sursă articol