10 motive să plantezi roșii

O sursă sigură de a avea mereu mâncare sănătoasă și la îndemână este să-ți încropești propria grădină. Roșia este una dintre cele mai cunoscute și mai adorate plante în România.

Știai că din punct de vedere botanic, roșia este considerată un fruct? Aceasta este o plantă nativă din sudul Americii de Nord, fiind extinsă până în Mexic și Peru.

Mai jos, am întocmit o listă cu 10 sfaturi practice pentru a avea o cultură de roșii bogată.

  1. Plantează roșiile în interior

Roșiile preferă temperaturi cuprinse între 12 și 32 de grade Celsius. Însă, având în vedere că majoritatea soiurilor necesită un sezon de creștere îndelungat, plantarea prima dată a semințelor în interior, vă va permite să obțineți recolte bogate. În plus, în acest mod, plantele de roșii vor fi mai puternice înainte de a le planta în grădină.

2. Fertilizează solul cu calciu

Înainte de a planta roșiile în pământ, oferă un plus de calciu solului. O sursă bună de calciu este cel din cojile de ouă. Calciu din cojile de ouă oferă substanțe nutritive plantei, păstrându-le sănătoase și protejându-le împotriva putregaiului final al înfloririi.

Atunci când consumi ouă, păstrează cojile și pune-le la uscat fie la soare, fie încălzindu-le puțin la cuptor. După aceea zdrobește-le și pune-le în solul unde vrei să plantezi roșiile.

3. Plantează roșia cât mai adânc în sol

Dacă vrei ca roșia să dezvolte o rădăcină puternică și sănătoasă, atunci când vei transplanta roșia în grădină, asigură-te că aceasta să fie pusă într-o groapă mai adâncă. Vei observa că la baza tulpinei, aceasta va avea niște perișori albi, aceștia se vor transforma în mai multe rădăcini pentru planta ta. 

Dacă însămânțezi planta în zona în care va rămâne roșia pentru ciclul său de viață, poți pune compost în apropierea bazei pentru a ajuta la crearea unei fundații solide.

4. Ce să plantezi lângă roșii

Nu-ți lăsa planta de roșie să crească singură. Poți planta lângă ea diverse semințe precum busuioc, ardei gras sau gălbenele.

5. Hrănește-ți roșiile săptămânal sau chiar de 2 ori pe săptămână

Dacă roșiile întârzie să se coacă, înseamnă că au nevoie de ajutorul dumneavoastră. Oferă-le îngrășământ organic special pentru legume pentru a ca planta să dezvolte o recoltă cât mai bogată de roșii delicioase. 

6. Îngrijește planta

Atunci când încep să răsară primele roșii, frunzele ce se află la baza plantei trebuie înlăturate. Nu uita că majoritatea ciupercilor, bolilor și dăunătorilor atacă frunzele.

7. Taie frunzele în zilele însorite

Înlătură frunzele plantei doar în zilele foarte călduroase. Soarele va ajuta să vindece locul mai repede, diminuând astfel șansele de a fi atacată de dăunători sau a dezvolta boli.

8. Înlătură frunzele doar o dată pe săptămână

Tăierea frunzelor prea des poate stresa planta. De aceea asigură-te să nu le agiți prin tăierea zilnică a frunzelor.

9. Savurează roșii în toate culorile

Poți cultiva roșiile până atunci când sunt complet coapte și roșii sau le poți culege și atunci când încă sunt verzi. Chiar și ele au o buna utilizare culinară. Schimbă lucrurile un pic și gătește roșii verzi coapte în cuptor!

10. Bucură-te de roșiile tale

Acum e momentul să-ți savurezi roșiile cultivate într-o salată delicioasă alături de brânză și busuioc. Încarcă-te de energie și vitamine!

BONUS: Câteva sfaturi pentru începători

Cultivi roșiile pentru prima dată? Primul lucru pe care trebuie să-l știi despre planta ta este dacă aceasta este determinată sau nedeterminată.

Soiurile de roșii cu creștere determinată sunt tufoase, au fructe care se înmulțesc de obicei în același timp și au un sezon de creștere mai scurt.

Soiurile de roșii cu creștere nedeterminată au fructe care se coc de-a lungului întregului sezon și cresc deobicei până la primul îngheț.

Alege acel tip de soi care este cel mai bun pentru tine pe baza motivelor de creștere, spațiu disponibil (roșiile nedeterminate pot crește până la înălțimi de 80 cm), dar și durata sezonului.

În magazinele Agroland găsești semințe de roșii nedeterminate gigant și inimă de bou.

About the Author: