Puiul Rustic

Home/Media/Puiul Rustic

Puiul Rustic

Puiul Rustic Agroland, de maine in Carrefour si Cora

 

Business-ul principal al companiei Agroland este retailul pentru micii fermieri, iar anul trecut cele 200 de magazine ale companiei au inregistrat vanzari de peste 20 de milioane de euro.

„In tara noastra se consuma procentual foarte multa carne de pui fata de Europa de Vest, ceea ce este un avantaj, 80-90% din piata e dominata de pui de calitate standard, dar incet, speram ca si alti producatori sa vina cu produse de calitate ceva mai bune”, spune Horia Cardos, directorul general Agroland.

Puiul rustic, proiect de tip joint venture antreprenorial, urmareste modelul Label Rogue de crestere a puilor, din Franta. Potrivit lui Horia Cardoș, aproximativ 30% din carnea comercializata de francezi se obtine dupa acest model, mai exact, 100 de milioane de pasari pe an.

Incepand de maine, puiul rustic ajunge pe rafturile din Carrefour si din Cora, la pretul de 14,99 lei/kg.

„Cat despre pretul final, acesta probabil va fi de 20 de lei kg, in urma discutiilor cu retailerii care ne-au spus ca oamenii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru calitate”, spune directorul general Agroland. Anul acesta, adauga Cardos, este foarte posibil sa nu iasa profit, ci mai degraba sa piarda bani, totusi sunt pregatiti.

Anul viitor trebuie sa fim in regula si din punct de vedere material, mai mult, speram sa facem toate greselile anul acesta, sustine Horia Cardos.

Cum a aparut puiul rustic

Cand a vazut ca pe langa magazinele Agroland tot incep sa apara mici intreprinzatori care cresc pui, dar sunt limitati la cercul lor de cunostinte, Horia Cardos a hotarat sa ofere o piata de deschidere acestor fermieri, iar consumatorilor produse de buna calitate, in urma unei investitii initiale de 30.000 de euro pentru 2.500 de pasari.

„Pentru inceput, am selectat tinerii fermieri cu adapost, carora le dam 40 de euro pe metru patrat pe an, fiindca vrem sa lucram pe termen lung, astfel ca experienta fermierilor nu ne este de folos, nu vrem nici pe departe sa crestem puii ca in fermele industriale. Puiul rustic se diferentiază de puiul din fermele industriale, nu i se administrează niciun fel de antibiotice, iar furajul, luat exclusiv de la Agroland, este porumb si lucerna, o reteta pe care am invatat-o in Franta”, explica directorul Agroland.

Agroland finanteaza echiparea fermierilor, iar pentru 400 de pasari se cheltuie intre 10.000 și 15.000 de euro pentru utilarea adaposturilor. Cand sunt preluati de la fermieri, puii au, in medie, doua kilograme si jumatate.

La 1 decembrie a fost populata prima ferma din program in Berzocia, județul Caraș-Severin. Atat hibrizii cat si furajul sunt aduse din Italia, fiindca la noi s-a pierdut baza genetica dupa revolutie, dar, pana la finele anului viitor, directorul Agroland spera sa produca aici, si apoi sa treaca la alte categorii.

http://www.businesscover.ro/puiul-rustic-agroland-de-maine-in-carrefour-si-cora/

About the Author: