Home/Cresterea puilor de carne

Cresterea puilor de carne

Inainte sa achizitionati orice categorie de pui din magazinele Agroland, recomandam respectarea unor cerinte minime legate de tehnologia de crestere a acestora. Aceste cerinte se refera la:

Pregatirea adapostului:

Dezinfectia incaperii: OBLIGATORIU! Adapostul trebuie sa fie curat si dezinfectat inainte de sosirea puilor. Dezinfectia adapostului se face folosind produsul Procid Forte cu actiune asupra bacteriilor, virusurilor, fungilor si algelor. Dozaj: 5ml/ l apa folosind o cantitate de 250-500 ml/ mp prin pulverizare cu timp de expunere de 30 de minute.

Pregatirea asternutului se face prin asezarea uniforma a paielor sau a talajului de lemn intr-un strat de minim 5-7 cm. NICIODATA SA NU FOLOSITI CARPE SAU HARTIE CA ASTERNUT!!! Mentin umiditatea si sunt mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.

Pe asternut se amplaseaza hranitorile si adapatorile care se vor ridica pe masura ce puii cresc, astfel ca ei sa poata consuma apa usor. Inaltimea adapatorilor si hranitorllor va fi reglata astfel ca partea de jos a acestora sa fie la nivelul spatelui puilor.

Caldura –FOARTE IMPORTANT!!:

Deoarece in primele 3 saptamani de viata puii nu au sistem propriu de termoreglare, este necesar ca in special, in aceasta perioada, dar si ulterior sa se respecte valorile optime ale temperaturii ambientale din adapostul puilor.

Caldura se asigura utilizand becuri cu infrarosu Helios,  care sunt unele dintre cele mai bune si cele mai des folosite produse pentru cresterea animalelor. Acestea emit radiații infrarosii cu cea mai eficientă lungime de undă 1,2 – 1,4 m si sunt ideale atat pentru pui de gaina, cat si pentru alte pasari in primele 3 saptamani de viata In prima saptamana de viata, temperatura trebuie sa fie in jurul valorii de 32 oC, ea coborand cu cate 2 oC pentru fiecare saptamana de viata. 

Temperatura trebuie obligatoriu sa se masoare la nivelul asternutului cu ajutorul unui termometru de camera.

Puteti regasi valorile optime ale temperaturilor in tabelul de mai jos:

varsta temperatura
1-7 zile 30-32oC
8-14 zile 27-29oC
15-21 zile 25-27oC
22-28 zile 23-25oC
29-35 zile 21-23oC

 

Lumina:

Se asigura cu ajutorul unor becuri sau natural cand puii sunt mai mari. Durata luminii va fi de 23 de ore in primele 3 saptamani, hranitorile se vor amplasa sub sursa de lumina in special in aceasta perioada pentru a favoriza gasirea lor si consumul hranei. Dupa 3 saptamani durata luminii se poate reduce pana la 14 ore pe zi.

Apa:

Se asigura la discretie, fiind permanent proaspata si provenita dintr-o sursa sigura. Pentru a evita deteriorarea asternutului si udarea puilor, va recomandam ca in primele 6 saptamani sa fie folosite adapatori destinate puilor mici. Recomandam de asemenea folosirea aditivilor pentru dezinfectare si stimulare, in apa de baut.

Tratamente – administrare in apa de baut:

  • Novimin Antistress (polivitamine) – pentru un start optim. Dozaj: 0,5 ml/l apa, primele 3 zile, cu repetare la interval de 2 saptamani, timp de 3 zile. SAU produsul
  • JOLOMIX, imbogatit cu microelemente, macroelemente si aminoacizi esentiali, componenti care in mod normal nu se sintetizeaza in organismul pasarilor. Acesti compusi sunt foarte importanti pentru o dezvoltare armonioasa a pasarilor, pentru cresterea rezistentei organsmului la imbolnaviri si pentru refacerea organismului dupa starile toxiemice (aminoacizii esentiali sunt hepatoprotectori). Dozaj: 2ml/l apa timp de 3- 5 zile.
  • Acidifiant Nutrisafe (produs natural) – rol antibiotic si stimulator de crestere prin imbunatatirea digestiei. Dozaj: 1ml/l apa, permanent.

 

Se gasesc in magazinele AGROLAND.

Vaccinarea – Contactati medicul veterinar!

Vaccinarea se face contra Pseudopestei aviare ziua 9 si 24 si intre zilele 12 si 14 contra Bursitei infectioase.

In perioada cand se face vaccinarea este bine sa se foloseasca vitaminoterapia pentru prevenirea stresului de vaccinare.

Hrana:

Utilizarea furajelor vandute in magazinele Agroland pentru cresterea puilor de carne reprezinta un avantaj datorita urmatoarelor caracteristici ale acestor furaje:

  • materii prime de calitate incorporate in furaje
  • retete performante
  • aminoacizi, vitamine si minerale la nivel optim
  • proteina vegetala usor digerabila
  • extracte naturale din plante
  • crestere rapida si consum specific redus de furaje
  • carne cu gust si savoare intalnite doar la pasarile de curte, fara a avea grasime in exces

Se pot folosi:

  • nutreturi granulate Viva (3 faze: starter, crestere si finisare), nutretul combinat fiind un furaj complet care se administreaza ca atare puilor de carne, de la o zi pana la sacrificare,
  • concentrate PVM Viva(2 faze: starter – crestere si finisare) care se amesteca cu cereale. In primele 21 de zile prcentul de participare al concentratelor PVM este de 33%, dupa varsta de 21 de zile procentul de participare este de 25%.
  • se poate apela la o crestere atat cu furaje granulate (pana la varsta de 21 de zile), iar apoi sa se recurga la furajele de tip concentrat (crestere si finisare).

Puteti verifica singuri conditiile de crestere la puii de carne, urmarind parametrii orientativi din tabelul de mai jos:

varsta consum greutate
1-7 zile 0.150 kg furaj 115 g
8-14 zile 0.450 kg furaj 300 – 400 g
15-21 zile 0.950 kg furaj 600 – 700 g
22-28 zile 1.650 kg furaj 900 – 1100 g
29-35 zile 2.500 kg furaj 1300 – 1600 g
35-45 zile 3.700 kg furaj 2000 – 2200 g