4 februarie 2013

Spălăm ouăle de curte?

Nu-i aşa că totul este mai bun atunci când este curat? Mâinile tale, casa ta, faţa copilului tău. Ce faci însă cu ouăle de la găinile tale? La o simplă privire pe rafturile unde găsim ouă în magazine, observăm că acestea sunt imaculate, la fel că în reclamele pentru pasta de dinți. Ce trebuie să facem? Spălăm ouăle de casă sau nu?

Când cumperi ouă de la magazin observi că sunt imaculate. Dacă aduni propriile ouă, atunci ştii că nu sunt aşa de la natură.

Este important de știut că atunci când o găină face un ou, acesta capăta un înveliş aproape imperceptibil numit cuticul.

Cuticulul se comportă ca o barieră naturală şi împiedica germenii şi bacteriile să pătrundă prin coaja în ou. Lăsând ouăle nespălate, aceasta barieră naturală rămâne intactă.

Producătorii comerciali sunt obligaţi, prin anumite norme, să spele toate ouăle înainte de livrare, de aceea ouăle cumpărate din magazin sunt atât de curate.

Dacă produceţi ouă pentru gospodăria proprie, aveţi mai mult control asupra manevrării ouălor. Curăţarea lor cu o cârpă uscată va elimina penele şi pământul. Şi dacă vă confruntați cu ocazionalul ou “murdar”? Atunci se poate spăla, cu condiţia să fie ţinut în frigider şi să fie consumat înaintea ouălor care nu au fost spălate.

oua-spalate-compressor

Ouăle sunt adesea depozitate în frigider pentru a încetini descompunerea, iar refrigerarea lor este o practică obişnuită.

Însă, în multe alte ţări, ouăle sunt păstrate la temperatura camerei şi niciodată refrigerate. Oricare ar fi preferinţele de stocare, ar trebui luată în considerare renunţarea la curăţenia absolută – cel puţin când vine vorba despre ouă!

Sursă: nutrenpoultryblog.com | Foto: drweil.com

Spălăm ouăle de curte?

Nu-i aşa că totul este mai bun atunci când este curat? Mâinile tale, casa ta, faţa copilului tău. Ce faci însă cu ouăle de la găinile tale? La o simplă privire pe rafturile unde găsim ouă în magazine, observăm că acestea sunt imaculate, la fel că în reclamele pentru pasta de dinți. Ce trebuie să facem? Spălăm ouăle de casă sau nu?

Când cumperi ouă de la magazin observi că sunt imaculate. Dacă aduni propriile ouă, atunci ştii că nu sunt aşa de la natură.

Este important de știut că atunci când o găină face un ou, acesta capăta un înveliş aproape imperceptibil numit cuticul.

Cuticulul se comportă ca o barieră naturală şi împiedica germenii şi bacteriile să pătrundă prin coaja în ou. Lăsând ouăle nespălate, aceasta barieră naturală rămâne intactă.

Producătorii comerciali sunt obligaţi, prin anumite norme, să spele toate ouăle înainte de livrare, de aceea ouăle cumpărate din magazin sunt atât de curate.

Dacă produceţi ouă pentru gospodăria proprie, aveţi mai mult control asupra manevrării ouălor. Curăţarea lor cu o cârpă uscată va elimina penele şi pământul. Şi dacă vă confruntați cu ocazionalul ou “murdar”? Atunci se poate spăla, cu condiţia să fie ţinut în frigider şi să fie consumat înaintea ouălor care nu au fost spălate.

oua-spalate-compressor

Ouăle sunt adesea depozitate în frigider pentru a încetini descompunerea, iar refrigerarea lor este o practică obişnuită.

Însă, în multe alte ţări, ouăle sunt păstrate la temperatura camerei şi niciodată refrigerate. Oricare ar fi preferinţele de stocare, ar trebui luată în considerare renunţarea la curăţenia absolută – cel puţin când vine vorba despre ouă!

Sursă: nutrenpoultryblog.com | Foto: drweil.com