Afla care sunt parametrii de influenta ai incubatiei II

Publicat in Agro, Blog

Pentru o incubatie corecta trebuie sa fie luati în calcul urmatorii parametrii

  1. Temperatura
  2. Umiditatea
  3. Ventilatia
  4. Intoarcerea oualor

Temperatura

Aceasta determina activitatea metabolica a embrionului si deci viteza de dezvoltare a acestuia. Temperatura optima : 37,5 °C.

La inceputul incubatiei, este necesara caldura in incubator, ulterior aceasta trebuie scazuta deoarece se adauga si caldura produsa de embrion. Temperaturile excesive, compromit dezvoltarea sistemului imunitar si al functiilor intestinale ale embrionului.Perioada embrionara a pasarilor se imparte in general in doua sub perioade, faza de incubatie si faza de ecloziune. Ecloziunea in general dureaza ultimele 3 – 4 zile din faza embrionala. In cazul puilor de gaina, cand este vorba de incubatie se refera la primele 19 zile a dezvoltarii embrionului. Puii de gaina se nasc dupa 21 de zile de dezvoltare embrionala : 19 zile in incubator + 3 zile in camera de ecloziune.

Incubatia diferitelor specii in acelasi incubator nu este adecvata din cauza ca diversele specii au perioade de embriogeneza diferita.

Pasarile in natura intorc ouale frecvent in cuib. Intoarcerea oualor in timpul incubatiei previne moartea embrionilor si nasterea puilor cu malformatii. Tot timpul inainte de a umbla la oua mainile trebuie spalate cu sapun si apoi uscate, pentru a nu le contamina.

Umiditatea

Trebuie sa fie constanta pe toata perioada incubatiei, incat de aceasta depinde schimbul gazos si pierderea vaporilor de apa (55-60%) corecte. Datorita excesului umiditatii ouale nu se dezvolta normal. Embrionul se dezvolta in interior dar nu poate iesi din ou. Excesul umiditatii poate fii recunoscut daca in oul intreg, dupa perioada de incubatie, este mult lichid sau sange. Deasemenea tot datorita acestui fenomen rezulta si puii cu defecte.

Ventilatia

Embrionul in dezvoltare in ou consuma oxigen si emite dioxid de carbon. Necesitatea unui schimb gazos este foarte redusa la inceputul incubatiei si in cazul in care in incubator  se pun mai putine oua decat aparatul poate sa acomodeze. In cazul utilizarii unui incubator comercial este necesar a fi urmate instructiunile firmei producatoare pentru a asigura un schimb gazos adecvat. Daca temperatura oscileaza mai mult de 0,5°F procentul de la ecloziune este foarte mic. Temperatura trebuie controlata de cel putin doua ori pe zi.

Umiditatea  relativa care masoara raportul procentual intre cantitatea de apa sub forma de vapori din aer si cantitatea maxima pe care aerul o poate contine la temperatura data (punctul de saturatie), este extrem de importanta pentru o dezvoltare corecta a embrionului.

Intoarcerea oualor

Se face mecanic la intervale regulate, operatiune indispensabila a dezvoltarii embrionare care impiedica galbenusul sa se lipeasca de membranei interioare, favorizand dezvoltarea membranelor embrionale.

Examinarea cu ovoscopul numita si “proba mirajului” este o operatiune ce permite controlul dezvoltarii embrionului pe durata incubatiei. Se face cu ovoscopul observand oul la lumina acestuia.

Aceasta operatiune trebuie efectuata :

-4 – 5 zile de la inceputul incubatiei ( trebuie eliminate ouale nefecundate si cele cu embrionul decedat inainte)

-14 -15 zile ( pentru eliminarea embrionilor morti dupa ziua 5 )

Diferite stadii ale oului la incubatie:

a) ou nefecundat

b) ou cu embrionul in dezvoltare

c) ou cu embrionul mort in ziua 5 – 6 de incubatie

1x1.trans Afla care sunt parametrii de influenta ai incubatiei II

1x1.trans Afla care sunt parametrii de influenta ai incubatiei II
Return to Top ▲Return to Top ▲